Министърът на отбраната Тодор Тагарев защити политиките на правителството срещу вота на недоверие, внесен от опозицията. Според него голяма част от проблемите в отбраната са комплексни и изискват комплексни решения. Министърът иска национална, а не партийна политика по отбрана.

Кабинетът готви бяла книга за въоръжените сили. Тагарев отхвърли всякакъв конфликт на интереси в областта във връзка с изнесеното миналата седмица от депутата на БСП Румен Гечев, който обяви, че съдружник на съпругата на Тагарев се е облагодетелтвал от държавни поръчки. Тагарев отрече обвинението, а и заяви, че този въпрос му е зададен още през септември месец и е отговорено, но не знае и защо е трябвало да се чака до вота.

Тодор Тагарев коментира и в друг мотив на вносителите на вота на недоверие - липсата на кадри и желаещи да станат част от българската армия. Пандемията и демографската криза са виновни за некомплекта в армията. Освен това той обвини опозицията в дезинформационна кампания, заради която има и допълнителен отлив на желаещи да влязат в отбраната.

С 30% по-малко са желаещите да влязат във военен университет, като приетите са с 35% по-малко. В тази кампания се включили предимно депутати от "Възраждане" и БСП, като министърът посочи конкретни изказвания, включително и такова на Корнелия Нинова.

Опозицията иска да се сложи край на агонията "Денков-Габриел"
Обновена

Опозицията иска да се сложи край на агонията "Денков-Габриел"

Рисковете пред националната сигурност притесняват опозицията

Тагарев отчете още, че никой нямал съмнение в нуждата от превъоръжаване на Сухопътните войски.

За помощта, която България оказва на Украйна, Тагарев обясни, че освен че страната ни е застанала на позицията за спазване на международното право, помагаме и от чисто морален принцип - отхвърляме принципа по-силният във военното отношение да има право да завзема територия от по-слабия. Освен това помощта за Украйна е наш стратегически интерес, категоричен бе военният министър, тъй като пазейки себе си, Украйна пазела и нас и целия Европейски съюз.

Интересът ни бил етническите българи да живеят в свободна Украйна, като това не се случва в окупираните от Русия територии, като Тодор Тагарев изброи български училища и учебни заведения, които са били затворени, превърнати в руски и дори превърнати в база за използване от войските.

Този вот на недоверие не отразява обективната действителност, категоричен бе той.

Вотът на недоверие няма да успее, уверен Тагарев
Обновена

Вотът на недоверие няма да успее, уверен Тагарев

На министърът на отбраната започва да му става досадно