От прессекретариата на държавния глава Росен Плевнелиев опровергаха публикациите, че Плевнелиев е вкарал България във “военен съюз” с Украйна.

България, Украйна и Румъния създават обща военна бригада?

България, Украйна и Румъния създават обща военна бригада?

Идеята била спомената по време на визитата на Плевнелиев в Киев

Припомняме, поводът за тях е изявление на украинският президент Петро Порошенко, че по време на срещата си с Росен Плевнелиев в Киев са говорили за „възможностите за създаване на украинско-румънско-българска бригада, подобна на украинско-полско-литовската”.

Държавният глава винаги е насърчавал правителството да предприема действия за засилване на сътрудничеството на двустранна и многостранна основа с държави, които могат да допринесат за подобряване на отбранителните ни способности, се казва още в изявлението на президентството ни.

Подобно сътрудничество съществува, като най-добрият пример в тази посока е Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ (SEEBRIG), в която членуват Албания, България, Гърция, Република Македония, Румъния и Турция.

Подобно сътрудничество е практика при много държави и никъде това не се приема като „влизане във военен съюз“, уверяват от администрацията на президента.

Всяко присъединяване на страната ни към каквито и да са организации или съюзи изисква решение на Народното събрание. Всякакви други интерпретации граничат с лъжа и въвеждат в заблуда обществото, заявяват обаче от „Дондуков” 2, като не уточняват, имало ли е подобни разговори в Киев.

Преди няколко дни зам.-председателят на АБВ Румен Петков обяви, че официално ще поиска запис на розговора между Плевнелиев и Порошенко.

От прессекретариата коментират, че президентът Росен Плевнелиев по време на целия си мандат е отстоявал позицията, че България трябва да бъде активен и надежден член на Алианса, а Българската армия трябва да повишава своята боеспособност в съответствие със съюзническите си ангажименти в рамките на НАТО.