Народният представител от ПГ на Реформаторския блок Настимир Ананиев призова за намиране на работещо решение за фирмите, занимаващи се с фотоволтаици. По време на заседание на Комисията по земеделие той се обяви за създаване на работна група между тази комисия и комисията по енергетика, съобщават от Реформаторския блок.

Ананиев мотивира предложението си с жалби на производителите, че настоящата законова рамка ги е въвела в процедура на фалит и обрича 1000 души да останат безработни.

Реформаторът намира за много лош сигнала, който държавата дава към предприемачите, че ще бъдат наказвани, защото са взели решение, преценявайки всички бизнес рискове, направили са инвестиции и проекти, спечелили са ги и са изградили бизнес модел, който работи.

Той е категоричен, че тези хора не могат да се поставят в условия на липсващи пазарни обстоятелства. Те твърдели, че стават жертва на създадените от държавата обстоятелства, на приетото впоследствие законодателство, на своята предприемчивост и на други фактори, които не зависят от тях.

Настимир Ананиев коментира, че много от предприемачите в България са земеделски производители. Въпреки че в конкретния случай не ставало въпрос за такива, реформаторът смята, че земеделската комисия трябва да вземе отношение. Причината – проектите, за които ставало дума, били по мярка 311 и 312 на Програмата за развитие на селските райони.

Ананиев призова да се помисли за модел, който работи справедливо и предприемачеството в страната да бъде подкрепено.

По мнението му, работещото решение към момента е отпадането на параграф 18 в Закона за енергетиката. По този начин ценообразуването щяло да се прехвърли към ресорния регулатор КЕВР, а не както е в момента. Сега цената се определяла от законодателство, което обрича около 300 фирми на гарантиран фалит, отбеляза още реформаторът.