Социолозите от Галъп представиха изследване, направено между 5 и 11 януари тази година, от което става ясно, че има тенденция за увеличаване на негативните нагласи в обществото.

Освен това то е много объркано след скандалите с разгласените записи на телефонни разговори между премиера Борисов, министри от кабинета, ръководители на държавни звена, бизнесмени и депутати.

За 1 година тези негативни нагласи са се удвоили. Приблизително 29% от анкетираните в началото на 2011 г. смятат, че управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов е по-скоро добро. 38% сочат, че резултатите са по-скоро негативни. За сравнение, точно преди една година 39% са определяли като добро управлението на ГЕРБ, а едва около 18% са виждали негативни последици от действията на кабинета.

31% от българите смятат, че правителството ще се справи с кризата в икономиката и държавните финанси. 44% са на мнение, че кабинетът няма да успее да пребори негативните последици на кризата, а 26 на сто заявяват откровено, че не могат да преценят.

54% от анкетираните посочват, че действията на управляващите са напредвидими и са на принципа: "днес едно, утре друго, а резултати няма". 33% от българите смятат, че вътрешният министър Цветан Цветанов не е достатъчно честен и почтен човек, за да се бори с престъпността. 31% смятат, че това не е така, а 37% не могат да преценят.

42% от анкетираните са убедени, че в  правителството на ГЕРБ се преследват лични интереси и има корупция. 28 на сто не споделят това мнение, а 29% не могат да преценят.

С 5% се е увеличил броят на хората, които вярват, че кабинетът е корумпиран в сравнение с декември миналата година. 53% са убедени, че МВР злоупотребява с подслушването и употребата на други разузнавателни средства. Само 20% смятат, че това не е така, а 27 на сто не могат да преценят.

Социолозите Марчела Абрашева и Първан Симеонов заключиха, че хората не смятат, че трябва да бъдат подслушвани. Те коментираха и изводите на колегите си от MBMD, които вчера посочиха, че скандалите около правителството имат стабилизиращ ефект. "Трудно може да се направи подобно едностранчиво заключение", посочи Първан Симеонов и обобщи, че общественото мнение към момента е поделено и много объркано.

75% от анкетираните споделят, че са запознати и следят случая с разпространените разговори на премиера Борисов и шефа на митниците  Ваньо Танов. Половината от запитаните казват, че са обсъждали темата с близките и семейството си.

На около три равни части се поделя общественото мнение по въпроса дали записите са истински и достоверни. Идентична е картината и след отговор на въпроса дали премиерът Бойко Борисов е виновен за незаконно покровителство на бизнесмена с прякор Мишо Бирата.

32% смятат, че по-скоро премиерът е отговорен и дори виновен, 34% са отговорили отрицателно, а 34% не могат да преценят.

44% от анкетираните смятат, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов е виновен за незаконното подслушване на граждани и фирми.

Отговорите "не мога да преценя" и "по-скоро не" получават равен брой гласове - по 28%.

55% от запитаните казват, че по-скоро може да се говори за криза в управлението. 29 на сто смятат, че по-скоро няма такава, а 18% не могат да преценят.

42% от анкетираните казват, че и след скандалите с разгласените телефонни разговори все още подкрепят Бойко Борисов. 23% споделят, че както преди, така и сега не подкрепят министър-председателя, сочат данните на Галъп Интернешънал.

Социолозите коментираха, че скандалът с разгласените разговори е тема, която се следи непрекъснато от две трети от българите. Освен това експертите посочиха, че има напрежение в обществото около подслушването, но резултатите не са окончателни. Крайните резултати за обществените нагласи ще се определят от окончателното решаване на скандалите и изходът от тях.