Двама общински съветници сигнализираха областния управител на София Диана Тонова за строеж на 215 м небостъргач, информираха съветниците.

Според тях приетото на 06 април 2017 г. Решение на Столичен общински съвет е незаконосъобразно. Решението допуска изграждането на "Парадайс Тауър" - 215 м небостъргач до МОЛ "Парадайс".

Над 2100 подписа са събрани срещу строеж на небостъргач в София

Над 2100 подписа са събрани срещу строеж на небостъргач в София

215 метровата сграда е планирана до мол "Парадайс" в Лозенец

Това е в нарушение на Закона за устройство и застрояване на Столична община, с което се нарушават параметрите за застрояване посочени в приложение 1 на Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

Двамата общински съветници от Реформаторския блок Марта Георгиева и Иво Божков описват как става закононарушението.

Решението за строеж на небостъргача се основава на тълкувателно писмо от зам.-министър на регионалното развитие. Според Закона за нормативните актове, задължително тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акта.
Регионалното министерство не издава Закона за устройство на територията и не може да дава задължителни тълкувания. Всяко тълкувание се обнародва в Държавен вестник, а писмото от зам.-министъра не е публикувано там.

Решението на общинския съвет за строеж на високата сграда противоречи на Закона за строеж в Столична община. В него се посочва, че "Строителството на нови сгради се разрешава, само ако с инвестиционните проекти се осигуряват необходимите места за паркиране и гариране в границите на урегулирания поземлен имот".

В документацията на инвестиционното предложение е посочено, че са осигурени 720 паркоместа. Този брой не отговаря на задължителния брой паркоместа, които трябва да притежава сградата при спазване нормите на чл. 24 ал.1 на Наредба 2/2004 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортните системи на урбанизираните територии, пишат съветниците.

Според авторите на сигнала, решението за строеж на "Парадайс Тауър" е взето при липса на решение по ОВОС и оценка за съвместимост по реда на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) за инвестиционното предложение.

Решение № СО-78-Пр/2013 на РИОСВ София е за инвестиционно предложение в този имот, но със съвсем различни параметри - 7000 кв. м разгърната застроена площ и максимално 12 етажа.

Двамата общински съветници разказват и че по време на гласуването за строеж на небостъргача е бил нарушен Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет. Точката е приета при безредие в залата, частичен проблем с електронното гласуване и след повторно гласуване, което не е предложено от политическа група.

Броят на гласувалите в първото гласуване се различава от този във второто, а съмненията в коректността на резултата идват и от наличието на смесено електронно гласуване и такова с вдигане на ръка, поясняват общинските съветници.