Общинските съветниците в Дупница ще поканят на заседанието на общинския съвет в града и министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съобщи БНР.

Повод са думите на Димитров, че градът и районът отклоняват вода от язовир "Дяково". Екоминистърът заяви, чe BиK - Дyпницa e във фaлит, като намекна за сезиране на прокуратурата

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Емил Димитров: Има ВиК дружества пред фалит

Вода за Перник ще има, когато тръгне водопроводът, обясни той

В пocлeднитe шест години ВиК -Дупница e c 2 милиона лева пpиxoди, 2 милиона лева paзxoди и имa около 900 xиляди лева зaдължeния. Това стана ясно на спешна среща при председателя на Общинския съвет на Дупница за водната криза и проблемите с водоподаването за селата.

Министър Емил Димитров заяви, че са установени 29 незаконни присъединявания, от които се отклонява вода.

Според председателя на общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов броят на незаконните отклонения е много по-голям. Според него отклоненията не са 29, а може да са 290 или може би 2900. Функцията на "Напоителни системи" е да продава вода. За Яхиново се подава вода, но всеки абонат си плаща, заяви Костадинов. 

"Аз разбирам желанието на министъра да напълни язовир "Дяково", но това не може да става на всяка цена и с всякакви средства", коментира председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов.

"1995 година е установено, че ТЕЦ-ът (ТЕЦ "Боб дол"- бел. ред.) замърсява водоизточниците на селото. Тогава са накарали ръководството на ТЕЦ-а за своя сметка да изгради на два етапа - първият етап водопровод от напора на ТЕЦ-а към селото и резервоар. Вторият етап вече - мрежа в самото село", обясни директорът на ВиК-Дупница инж. Илия Илиев.

ТЕЦ "Бобов дол" е предал изградените съоръжения на общината, а общинската администрация е предала съоръженията на ВиК - Дупница, стана ясно от думите на Илиев.

В района на ТЕЦ-а има изградена пречиствателна станция и помпена станция, защото нивото е по-високо, защото пътят на водата тръгва от язовир "Дяково" по открит канал, който е около 6 километра. Този канал събира всякакви води в него, допълни инж. Илиев.