Има ВиК дружества, които работят великолепно и с изключително добри показатели, сред които Враца, Габрово, Бургас и Стара Загора

Дупница, Перник и Сливен са ВиК-тата, които трябва да бъдат най-печелившите в България, а те са пред фалит. Това заяви пред bTV екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро.

Положени са над 3 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник

Положени са над 3 км тръби от водопровода Мало Бучино-Перник

Започва и изграждането на помпената станция...

Целият проблем е, че има великолепни ръководители и има такива, които непрекъснато създават проблеми, отчете той и допълни, че се чуди дали да води кореспонденция с тях или да пише писмо до прокуратурата. "Предстои да ги дам на прокуратурата, защото ми омръзна", ядоса се екоминистърът.

По думите на Димитров той много лесно може да оправи пробитата каца с вода с обещание и повече няма да влиза в епистоларни кореспонденции на "ваш номер-наш номер", с което и да е ВиК.

"С тези, които са нормалните нямам против, но тези, които непрекъснато се чудят как някой друг трябва да им свърши работата няма да се занимавам. Аз съм до водомера на язовира и до водомера горе на водосбора", гарантира екоминистърът наличието на контрол.

"Вода за Перник ще има, когато тръгне и е готов водопроводът. В момента язовирът започва да се пълни". Хората не ги интересува какво си правил, а дали водата ще им стигне. Когато кажеш, че трябва да намалим водата, всички скачат срещу теб, посочи Димитров месец след като стана министър.

Не е подавана вода за индустрията от "Студена", уверяват от ВиК-Перник

Не е подавана вода за индустрията от "Студена", уверяват от ВиК-Перник

Спряно било водоподаването по промишления водопровод

Той изтъкна, че язовир "Студена" е източен неправомерно и не го е изпил господин бившият министър Нено Димов, който бе арестуван по повода. "Неговият корем не може да побере толкова", каза в типичния си стил новият екоминистър Емил Димитров.

Според него на този язовир трябва да има разходомер, а когато се проверило този разходомер бил премахнат. За това "Стомана" и "Топлофикация" Перник ще бъдат глобени с около 2 000 лева, закани се екоминистърът, според когото когато има огромен проблем, се хвърля на други министерства. 

Другият проблем бил, че се събира вода от водоползвателите и се прави фонд, с който се помага на същите водоползватели

Водопроводът до Перник се оскъпява, притеснен Борис Бонев

Водопроводът до Перник се оскъпява, притеснен Борис Бонев

Кой ще плаща - софиянци или перничани?

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември 2019 г., след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

Новоизбраният кмет на Перник Станислав Владимиров бе категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата, тъй като касае престъпления по служба (безстопанственост) спрямо длъжностни лица от висок ранг - тогава се визираха минстрите на МОСВ и МРРБ.

На 09 януари 2020 г. имаше спецакция в сградата на МОСВ. Претърсен бе и домът на екоминистър Нено Димов. Нено Димов бе арестуван с мярка за задържане за 24 часа, след проведената вчера операция на службите в Перник и в Министерство на околната среда и водите. От Министерството са били иззети документи.

10 януари 2020 г., министър Димов подаде оставка.