Столични общински съветници поканиха кмета на София Йорданка Фандъкова заедно да разгледат как е ремонтирано 70-о Основно училище "Св. Климент Охридски" в квартал "Модерно предградие", съобщиха от БСП-София. Ремонтът е срещу 2 млн. лева европейски пари по Оперативна програма "Региони в растеж".

Училището е в столичния квартал "Модерно предградие", район "Връбница". То от година е в ремонт, извършван с европейски средства. Едновременно с ремонта се провеждат и учебните занятия.

На 4 април заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова и председателят на групата на социалистите в СОС и лидер на БСП - София Калоян Паргов направиха официално питане до кмета Йорданка Фандъкова.

От БСП искат да знаят дали са контролирани доставките на материали, има ли издадени протоколи или актове от надзорната фирма за извършените строителни дейности в това число и за лошо качество, има ли наложени глоби и санкции на изпълнителя и в какъв размер...

Отговорът пристига след почти два месеца - на 30 май 2019 г. От БСП не са удовлетворени, защото не получават конкретни отговори. По искане на левите общинари, разглеждането на отговора ще стане на сесията на СОС на 13-и юни.

По договор ремонтът трябва да е приключил в края на март, но на 30 май Христова се е уверила, че училището продължава да бъде работна площадка, а ремонтните дейности са много далеч от "рязане на лентата". В ранния следобед в ден петък работниците от строителната фирма, които извършват някаква дейност в училището, са по-малко от пръстите на едната ръка, пишат от БСП.

"В отговора на кмета Фандъкова пише, че възложителят в лицето на Столична община и надзорната фирма в лицето на общинскотодружество "Софинвест" осъществяват непрекъснат контрол върху качеството на влаганите строителни материали и изпълнените строително-монтажни работи. Кметът твърди също, че до настоящия момент са съставени всички изискуеми актове и протоколи - 18 на брой, като не са установени отклонения от изискванията за качество на строителните материали", коментира Христова.

Тя цитира отговора от столична община, че от началото на ремонта до 5 април 2019 г. са извършени повече от 160 посещения на обекта от представител на възложителя - Столична община.

Едва в края на март и началото на април тази година, (когато трябва да е приключил ремонта - б.р.) се появява протокол с констатирани недостатъци.

Въпреки питането на представителите на БСП в общината, не е посочено какви са нередностите. При последваща проверка на 1 април 2019 г. е установено, че тези недостатъци не са отстранени и е наложена неустойка в размер на 500 лева на ден. Неустойката тече от 1 април до отстраняването на недостатъците, но и до днес няма информация дали са отстранени и какъв е размера на неустойката.

Според Милка Христова е възможно тези установени недостатъци да са провокирани от тяхното питане. "В количествено-стойностните сметки фигурират респектиращи цени на материали. Например: ще бъде поставен нов дъбов паркет на площ от 1122 кв.м. при цена 52 лева на квадратен метър, без ДДС, на обща стойност около 58 000 лв., без ДДС; фаянс на цена от 43 лева, без ДДС, теракот за 53 лева на кв.м., без ДДС. Това, което видях с очите си на място беше разхвърляна строителна площадка на обект, който по договор трябваше да бъде готов в края на март", каза Христова.

Тя определя фасадата на училището като някакъв странен пачуърк (вид ръкоделие, пришиване на отделни парчета плат от различни материи и цветове - б.р.) от ярки, крещящи цветове, който е крайно неподходящ за учебно заведение.

По думите й качеството на изпълнението на настилките в двора е изключително лошо. Плочите са наредени и фугирани по безобразен начин. По примера на тактилната лента от площад "Гарибалди", която води незрящите в стената, тук цяла алея отвежда в дувара на оградата.

"Очевидно това е част от "почерка" на управляващите, който ще остане в историята - пътищата им водят до никъде", иронизира Милка Христова.

"Вътре в училището стените на коридорите и на стаите са боядисани в изключително неподходящ тъмносин цвят. Новият дъбов паркет от почти 70 лв./кв.м. с ДДС изобщо не изглежда нов, освен това е изкривен, надут и неизползваем в този му вид. От пръв поглед става ясно, че фаянсът и теракотът в тоалетните изобщо не отговарят на цените от количествено-стойностните сметки. Освен това са поставени изключително некачествено - криви плочки и фуги. Озеленяването в двора се състои от няколко полуизсъхнали дръвчета и храсти", установи на място зам.-председателят на столичния общински съвет.

От отговора на кмет Фандъкова става ясно, че за всички вложени в ремонта материали се съхраняват мостри във фирмата, осъществяваща надзор, това е общинската "Софинвест" и че тези мостри отговарят на поставените материали в училището.

Христова се съмнява в това и по тази причина кани на съвместна проверка столичния кмет. "Да каже дали това е обектът, който е посетен 160 пъти от представители в Столична община и не са намерени никакви недостатъци. Да посочи кметът Фандъкова къде в училището е поставен дъбов паркет, първо качество, за 52 лв./кв.м., без ДДС. Да каже тя като учител и директор на училище, дали фасадата на едно училище трябва да изглежда така, като тази на 70-о ОУ. Да отговори на въпроса дали този ремонт наистина струва 2 милиона лева и кога ще му видим края", призовава Милка Христова.