ПОСЛЕДНО: Отхвърлиха антикорупционния закон. Уплашиха се, обясни Кунева

Депутатите не подкрепиха на първо четене Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, предложен от вицепремиера Меглена Кунева.

Борисов готов за корекции в пропадналия антикорупционен закон
Още...

Дори и след прегласуване „за" гласуваха само депутатите от ГЕРБ (78 гласа) и РБ (22 гласа). Народните представители от всички останали парламентарни групи натиснаха бутоните „против" и „въздържал се".

Видимо разстроена вицепремиерът Кунева, която от рано сутринта е в парламента, отказа да коментира пред журналисти в парламента решението на депутатите. Малко по-късно се очаква официална позиция.

Преди гласуването в парламентарна зала имаше разгорещени дебати, които прераснаха в лични нападки, въпреки призива на Методи Андреев от ГЕРБ "всички заедно да проведем битка с корупцията."

Корупцията застрашава националната ни сигурност", заяви Андреев и призова колегите си всички заедно да проведат битка с корупцията. Точно заради това от ГЕРБ са на мнение, че по антикорупционният закон не трябва да има опозиция и управляващи. „Разбира се, че този закон има кусури, заради това има първо и второ четене", отбеляза герберът.

Трудно се издържат речите на апологети на Костов, за който президентът казваше - „Иване, кажи си". Малко ми е странно как вие от ГЕРБ правите говорител по тази тема човек, който се свързва с оня период, в който се наливаха основите на приватизацията и корупцията", се включи в дебатите лидерът на „БСП Лява България" Михаил Миков. Социалист номер 1 отсече, че от левицата няма да подкрепят антикорупционния закон, защото не виждат той да има сериозни аргументи.

Дали това няма да е поредното мъртвородено изобретение?", се зачуди председателят на столетницата.
Очевидно БСП не иска да води битка с корупцията", „върна топката" Андреев.

От ДПС също се изказаха негативно и ще натиснат бутана „против" Закона за корупцията на правителството. „Той създава условия за репресия, изнудване на политически неудобните", предупреди народният представител от движението Мустафа Карадайъ.

Друго притеснение на третите по сила в парламента е фактът, че председателят на новия орган за борба с корупцията ще се назначава от Министерски съвет. „С генераторите на корупцията ще се бори орган, който практически е назначен от този, който е генерирал корупцията", обясни още ДПС депутатът.

От Патриотичния фронт не пропуснаха възможността да започнат спор с ДПС и напомниха твърдението си, че именно Мустафа Карадайъ си е купил апартамент на безценица. „Това лице ли сега говори за репресия? Ето такава репресия ви пожелавам на всички - да бъдете репресирани с един апартамент от по 100 кв., струващ от по 100 хиляди лева, и по този начин да се чувствате репресирани", отбеляза депутатът от фронта Валентин Касабов.

„Нека да не губим повече парламентарно време, да приключват дебатите и този позорно театрално зрелище, което днес се разиграва", предложи от парламентарната трибуна лидерът на „Атака" Волен Сидеров.

Неговата критика по антикорупционния закон обаче бе насочена по-скоро към автора му - вицепремиера Меглена Кунева.
„Меглена Кунева ще предлага закон за корупцията. Това е все едно педофил рецидивист да предложи закон за защита на децата. Това е човек, който излъга. Този човек трябва да бъде даден на съд, а не сега да предлага един некадърен закон, бездарно написан. Това е един фашистки закон. Готви се създаването на едно ново Гестапо. Меглена Кунева няма място в това правителство", се ядоса атакист номер 1.

Той използва момента и предложи на управляващите - „искате да разследвате 25 години назад? Ами започнете да разследвате лицето Кунева. Тя, която беше всички партии".

В защита на вицепремиера Кунева от парламентарните кулоари до пленарна зала дотича съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. „Остро възразявам срещу допускане на пряко обидни клеветнически и вулгарни изказвания от трибуната на Народното събрание", отсече Кънев.

Нека не крием страха си от разследване на корупцията и от разследване на нашето имуществено състояние зад персонални хули", настоя „реформаторът" и посъветва Сидеров - „излезте и си кажете - „шубе ме е, не искам повече информация да се публикува за мен".

Ние създаваме орган, който генерира корупция", се включи в дебатите и депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. В критиката си той поиска да разбере от колегите си дали е нормално да приемат закон, който на второ четене да бъде тотално преработен.
Именно това е причината и от Патриотичния фронт да натиснат „въздържал се".

Гестапо в антикорупционния закон съзря и независимият народен представител Велизар Енчев. „Този закон ще се изроди в българското съвременно Гестапо, защото има много несъвършенства", предупреди Енчев.

„От 2007 година до сега в затвора осъдени за корупция има две лица", посочи по време на дебатите и народният избраник от РБ Димитър Делчев. Според него над 40 структури сега участват в борбата с корупцията у нас, а тя продължава да се шири.