Френският президент Еманюел Макрон ще посети България през август. Това стана ясно по време на пресконференция в Париж след среща между френския президент Еманюел Макрон и премиера Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

По време на визитата се очаква президентът на Франция да се увери лично как България охранява сухопътните и черноморските граници на шенгенското пространство

България ще председателства Европейския съюз в много важен момент за бъдещето на нашата Европа, когато предстои да прокарваме нови проекти и да уредим Брекзит. В този смисъл стратегическата дискусия за графика и приоритетите на Европейския съюз е важна, заяви френския президент Еманюел Макрон след срещата си с премиера Бойко Борисов.

"Както всички в Европа, се надяваме с неговата младост и енергичност, но и с опита му като финансов министър да теглим Европа напред - силна и единна", заяви след срещата българският премиер Бойко Борисов.

"Отчитат се усилията, които сме положили по миграционната тема, за финансовата дисциплина и публичните финанси, и реформите, които сме направили", добави министър-председателят.

Усилията, които България положи за влизането в чакалнята на еврозоната, гарантира Европа не на две скорости. Освен това за влизането в шенгенското пространство, където знаете, че има решение на ЕК и на Европейския парламент, обясни премиерът.

Имаме рядък шанс с предстоящото Председателство и с постигнатото като авторитет в Европа да атакуваме чакалнята на Еврозоната, каза Борисов. По думите му това означава намаляване на лихвите по кредитите, гарантиране на инвестициите, изключване от Европа на две скорости. Разделението на Европа ще дойде по линия на Еврозоната, допълни българският премиер.

Запитан какво точно означават думите на президента Еманюел Макрон, че Франция ще помогне на България за Еврозоната и Шенген, Борисов поясни: "В момента техният финансов министър и нашият работят конкретно по темата. На 23 юни ще бъдем при финансовия министър на Германия, довечера и утре ще разговаряме по същите теми с президента и канцлера на Германия", каза Борисов.

Борисов е поздравил Макрон за изборната победа. Премиерът е убеден, че ще има решение и по темата за работните визи, и за социалните политики.

"Отчитат се усилията по полагането на финансовата дисциплина, на публичните финанси, реформите, които сме направили", заяви Борисов.

Според него, с френския президент са изградили добро начало за сътрудничество и доверие. "Убеден съм, че с помощта на Франция, с посещението на Макрон през август, това е добър старт и както всичко в Европа, се надяваме в негово лице, с неговата младост и енергичност, да тегли Европа напред - силна, единна и да не забравя периферията. Защото ние сме географска периферия, но сме много важни за защитата на ЕС", допълни Бойко Борисов.

За отношението на френския президент към страната ни Борисов заяви, цитиран от Фокус: "Той много обича България. Радо Точев му е бил състудент (Радослав Точев, бивш външнополитически съветник на Борисов, - б. р.).

Френският президент Еманюел Макрон е заявил, че България в момента и като стабилност, и като дисциплина, и като финансови и икономически показатели е много по-близко до сърцето на Европа, в сравнение с други държави.