Френските компетентни органи са взели двойни ДНК-проби и двойни зъбни отливки за установяване на самоличността на Емил Коен.

Поради възникналите съмнения след катастрофата във Франция през лятото Върховна касационна прокуратура е отправили искане за съдействие до френските власти и ДНК-пробите и зъбните отливки ще бъдат предоставени на България, за да могат българските органи сами да установят истината.

Това съобщи вътрешният министър Румен Петков по време на парламентарния контрол. Той съобщи още, че при аутопсията е установено, че смъртта е настъпила след удар с туристически автобус и че скоростта е била 160 км/ч.

Коен и спътникът му са претърпели още един пътен инцидент преди катастрофата и френските специалисти смятат, че именно поведението на шофьора е единствената пряка причина за катастрофата.

Петков каза, че е заведено следствено дело по въпроса за самоличността на Коен. Той каза, че има данни за лице с име Емил Бояджиев, но не е установено да той притежава документи за самоличност, с фамилно име Коен.

Петков посочи и данни от фирмения регистър, според които той е управител на фирма с предмет на дейност въздушен транспорт и съдружници майка му и сестра му, че притежава лиценз за брокер от Софийска стокова борса.

МВР не разполага с информация за произхода на средствата му и участието му в офшорни компании. Чрез агенцията за финансово разузнаване към Финансовото министерство са предприети действия за установяване на свързани с Бояджиев фирми, преводи и постъпления от офшорни и други зони, съобщи Петков. Той подчерта, че държавата е предприела комплексни мерки за установяване на фактите.

Христо Попов настоя вътрешният министър да даде обяснение за превенцията, осъществявана от МВР спрямо измамници. В последните 17 години бяхме свидетели на измамници и мошеници като Соломон Анжел, Иво Недялков, Майкъл Капусти, сега и Емил Коен, който всъщност е Бояджиев, но се представя за Коен, припомни Попов и настоя министърът да посочи как МВР предотвратява възможностите такива хора да ограбват българските граждани.

Той добави още, че Емил Коен е участвал в кампанията „Българската Коледа" на президента Първанов и че афишрането му подвеждало хората.

Петков каза, че не е уместно да бъде забъркван президентът в този въпрос и че той едва ли знае всички спомоществователи на идеята „Българската Коледа", която получи огромна подкрепа, тъй като се стреми да решава съществени проблеми на хората.

Относно превенцията Петков изрази съгласие, че за 17 години е имало много измамници. Нямаме никакви различия, че е имало, че са търсили публичност, вероятно чрез рекламни кампании и други, но МВР не може и не следва да се занимава с всички граждани на страната, които имат някакъв бизнес, заяви Петков.