Очакам газовата криза между Украйна и Русия да се разреши до края на седмицата. Това заяви пред журналисти в Пловдив Виктор Глухих - председател на групата за сътрудничество с България във Федералното събрание на Руската федерация.

Той се е срещнал с областния управител Тодор Петков, като двамата са обсъдили проблемите около спряната доставка на газ за България, съобщава БНР.

Според Виктор Глухих основната вина в газовия конфликт носи Украйна, която като транзитираща страна на "синьото" гориво не изпълнява своите задължения.

Виктор Глухих добави, че в Украйна в момента се води битка за властта между тримата водещи политици Юшченко, Тимошенко и Янукович, което се отразява негативно не само върху хората от тази държава, а и върху отношенията с други страни.

Руският политик е посъветвал България да търси компенсации от Украйна по съдебен път за загубите, които претърпя от спрените доставки на газ.

Според Глухих сегашната криза с газта е показала, че трябва максимално бързо да бъдат изградени двамата големи газопровода "Северен" и "Южен" поток, които ще осигурят нормални и ритмични доставки на газ за европейските държави.