Одобриха позицията на България по Съобщението на Европейската комисия "Чиста планета за всички - европейска стратегическа дългосрочна визия за просперираща, модерна, конкурентоспособна и неутрална по отношение на климата икономика", което беше представено на 28 ноември 2018 г.

Съобщението е в отговор на призивите Европейският съюз да запази водещата си глобална роля в действията срещу изменението на климата и цели да въвлече всички заинтересовани в дебат, на чиято база да бъде изготвена рамка за приноса на ЕС към постигане на целите, установени със Споразумението от Париж.

Според одобрената позиция страната ни подкрепя провеждането подобна дискусия и търсенето на подкрепа от обществото, от всички сектори на икономиката и от всички административни нива. В рамките на този преход за България ще бъдат водещи принципите за разходо-ефективност, отчитането на националните специфики, правото на държавите сами да определят енергийния си микс, технологичната неутралност, икономическото развитие и социалното благополучие на гражданите.

От правителството посочват, че страната ни смята за важно мерките да бъдат съобразени с технологичните възможности на индустрията и да са базирани върху оценки на въздействие по сектори, особено по отношение на малките и средни предприятия.

За България е важно да има повече яснота и относно прилагането на принципа за солидарност в процеса на постигане на общите цели на Съюза, както и справедливото разпределение на разходите и ползите от прехода, съобщават от Министерския съвет. Като необходимо се посочва създаването на обща политика за стимулиране на научната и развойна дейност, за създаване на благоприятна среда за иновативни решения чрез осигуряване на публично финансиране, в това число и субсидии за частна изследователска и развойна дейност, демонстрационни проекти и подпомагане на практическото внедряване на иновациите.