Тараклийският държавен университет става структура към Русенския университет "Ангел Кънчев" съгласно подписаното споразумение между правителствата на България и Молдова, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС). Промяната дава възможност за непосредствен достъп до българското висше образование на голям брой молдовски граждани с български произход от Тараклийския район и автономния район Гагаузия в Молдова.

Във филиала ще се обучават студенти по специалности от седем професионални направления на Русенския университет: "Педагогика на обучението", "Администрация и управление", "Информатика и компютърни науки", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Комуникационна и компютърна техника" и "Общо инженерство". От МС обясняват, че тези специалностите са избрани спрямо потребностите от висококвалифицирани специалисти за определени професии в региона. Обучението ще се провежда на български, румънски и английски език. Завършилите успешно студенти ще получават диплома на Русенския университет за съответната образователно-квалификационна степен, а по желание - и европейско дипломно приложение.

Тараклийският университет в Молдова ще приема студенти още от следващата академична година

Тараклийският университет в Молдова ще приема студенти още от следващата академична година

Молдова ще разчита на България и за енергийни доставки

Университетът е в готовност в следващите години да осигури обучение и по други специалности от професионалните направления, които има заявен интерес. От Министерския съвет уверяват, че в резултат на откриването му ще се затвърди политиката на страната ни по отношение на българската диаспора в Тараклия и региона.

Йотова: Административната цялост на Тараклийския район ще бъде запазена

Йотова: Административната цялост на Тараклийския район ще бъде запазена

Предприети са стъпки в посока Тараклийския университет да стане филиал на Русенския университет