Парламентарният шеф Димитър Главчев създава Консултативен съвет по законодателството.

Такова предложение е внесъл той, научи News.bg от свои източници. Идеята е на бившия парламентарен шеф и екс лидер на БСП Михаил Миков, провокиран от куп закони, които след приемането им се оказваха недействащи и трябваше пак да бъдат коригирани.

Огнян Герджиков ще оглавява Консултативния съвет по законодателство. Парламентарните групи са поискали да предложат попълнения в него, но Главчев е отказал, обяснявайки че партиите няма да дават имена.

В съвета влизат Огнян Герджиков, Ангел Калайджиев, Таня Бузева, Валери Димитров, Дарина Зиновиева, Екатерина Матеева, Лазар Груев. Най-вероятно ще се включи и адвокат Даниела Доковска.

Юристът Пламен Панайотов е отказал. Социалистите Михаил Миков и Янаки Стоилов не са канени. Съветът ще има няколко направления - конституционно право, административно и финансово право, банково, патентно, семейно, трудово и т.н.

Съветът ще заседава веднъж седмично. Той ще редактира законопроектите след приемането им на първо четене. Заключенията му ще имат препоръчителен характер.
Членовете му ще са на заплата на граждански договор към парламента.

Съставът ще се определя изцяло от Герджиков и цялата отговорност за работата му ще лежи на неговите рамене.

Припомняме, проф. Огнян Герджиков влиза в политиката като депутат от НДСВ - партията на господин Симеон Сакскобургготски. През 2011 година е избран за председател на 39-то народно събрание.

На 4 февруари 2005 г. със 119 депутати гласуват "за", 114 "против" и 1 "въздържал се" Огнян Герджиков е отстранен предсрочно от този пост заради опитите му да блокира въпроси към вицепремиера Лидия Шулева във връзка с приватизацията на Булгартабак.

Освен различните му обществени прояви, включително и на поет, Огнян Греджиков бе и изборът на президента Румен Радев за служебен премиер миналата година.