Със свой указ президентът Румен Радев разпуска 43-ото Народно събрание на 27 януари 2017 г.

Това съобщиха от пресцентъра на президентството. 

Държавният глава насрочва произвеждането на парламентарни избори на 26 март тази година. 

Радев избрал бившия шеф на МВР-Пловдив за вътрешен министър

Радев избрал бившия шеф на МВР-Пловдив за вътрешен министър

Пламен Узунов подаде оставка след проверка на прокуратурата

С друг свой указ президентът назначава Огнян Стефанов Герджиков за служебен министър-председател на Република България.

Герджиков обяви, че ще работи за приемственост. По думите му освен да организира честни избори, кабинетът има задача да работи по подготовката на председателството на България на Европейския съюз. Според проф. Герджиков държавата трябва да се управлява така, че да бъде спокойна, предаде БНТ.

"Сега научих, че е излязъл указът на президента. Не мислете, че това е лесно. Това е една огромна отговорност, една огромна тежест. Не беше никак леко да приема тази тежест върху гърба си, тъй като знам колко е трудно", каза Герджиков.

"Знам колко е трудно не само за България, светът е в едно състояние - турбулентно. Ние сме част от демократичния свят. Много ще разчитам на подкрепата на президента, също и на хората, посочени от него за министри в служебния кабинет", каза още служебният премиер.

По-рано днес беше съобщено, че Радев е събрал на "Дондуков 2" служебните министри, като бяха съобщени и конкретни имена, които се спрягат за министри.

Самият проф. Герджиков бе сред най-вероятните кандидати за сужебен премиер, но единствено призна за воден разговор, без да уточни приема ли. 

Той е бивш депутат и председател на Народното събрание. 

Почти на 99% е сигурно, че служебният министър на вътрешните работи ще е Пламен Узунов. 

Сред останалите имена са Кирил Ананиев, сочен като единствена засега кандидатура за финансов министър, посланикът ни в Берлин Ради Найденов за външен министър, началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски и актьорът Рашко Младенов за министър на културата.

Тази вечер не се очаква официална информация за състава на кабинета.