Когато 1/3 от гражданите си правят труда да отидат да гласуват, това означава, че имаме пълзящ процес на делегитимиране на политическата система, който отваря пространства както за реформа на тази система, с цел завръщане на поне част от избирателите към нея, така и за срутване в полза на неблагоприятни алтернативни варианти за управление на България. Това заяви пред БНР политологът проф. Огнян Минчев.

Според него крехката българска демокрация ще бъде допълнително редуцирана, ако се стигне до някаква формула на президентско управление. Той отбеляза, че през последните години Радев и неговия щаб са правили опити да промотират идеята за президентска република.

Минчев вижда разпад в лявата част от политическия спектър. По думите му има фрагментиране, което не произвежда проект, който да има смисъл от гледна точка на потребностите и националните интереси на България. Според него ситуацията в дясното е сходна. Той отбеляза, че там има една силна клиентелистка народна партия като ГЕРБ, една мощна етно-корпоративна пирамида като ДПС, но има и най-малко 1,5 милиона "свободни" избиратели, които не припознават ГЕРБ и ДПС, а искат да видят една автентична дясноцентристка, уравновесена политическа сила.

Политологът подчерта, че ИТН, "Възраждане" и "Величие" са антисистемни партии. Минчев заяви, че настоящата политическа ситуация е наказание за всички тези, които с лека ръка разтуриха кабинета "Денков". По думите му ГЕРБ-СДС, ДПС, както и ПП-ДБ плащат сметката за това.

Според него правителство ще има, само ако ГЕРБ и ДПС се споразумеят с по-малките партии в парламента.

Огнян Минчев не изключва Радев да направи партия, но в сянка

Огнян Минчев не изключва Радев да направи партия, но в сянка

Румен Радев никога не е влизал в ролята си на държавен глава, а винаги е бил страна в политическия дебат