ДПС и БСП против промените в Закона за обществените поръчки, касаещи ремонта на оградата по границата с Турция без обществена поръчка. Още от сутринта депутатуе се захванаха със спорове.

Около оградата продължават да се въртят нечисти дела, смята Хамид Хамид от ДПС. И Филип Попов е против, тъй като и досега имало възможности за строеж без поръчка. Оградата е като швейцарско сирене, намеси се с критики и социалистът Иван Иванов.

БСП видя доказателство за корупция в прокурорската проверка на оградата

БСП видя доказателство за корупция в прокурорската проверка на оградата

Засекретяват корупцията, според социалистите

Законопроектът е внесен от ПГ на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Към момента Законът за обществените поръчки не се прилага за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. С направените промени в това число ще се добавят и договорите за поддръжката на този тип съоръжения.

Съоръжението е стабилно на повечето места, включи се Диана Саватева от ГЕРБ. Тя смята, че прякото договаряне за ремонта ще е по-силна гаранция за качеството на ремонта. Депутатката е ходила по деретата по границата и обясни на останалите си колеги колко е сложен ремонта и при природни бедствия трябвало да има възможност за ремонти без ЗОП.

Този закон урежда една далавера, не се даде Хамид Хамид. 

Борисов смята обжалванията на обществени поръчки за саботажи

Борисов смята обжалванията на обществени поръчки за саботажи

Фризьорски салон не може да строи магистрала

Това е закон за златната дупка, продължиха с критиките червените. Самата ограда пък била една съборетина и затова не трябвало да се приемат промените в закона. Управляващите превръщали оградата в сериал.

Димитър Лазаров от ГЕРБ пък се чуди дали опозицията вижда дупките в Цанков камък или Водното огледало в Кърджали.

Йордан Цонев от ДПС съзря в закона хранителна среда за корупция. Иначе законът мина така, както го предложи властта.

С гласовете на 94-ма депутати, 51 "против" и осем "въздържал се", поправките в Закона за обществените поръчки, с която ремонтите и поддръжката на оградата по българско-турската граница няма да минават през търгове, а ще се правят чрез пряко договаряне, минаха.