Един от основните проблеми в глобален мащаб е замърсяването на морето с пластмаси. Според проучвания на ЕК около 80% от замърсяването от пластмаса идва от брега, отплажовете и от заведенията край морето. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов на конференция в Бургас в рамките на Европейския морски ден 2018, който се провежда днес и утре в Бургас, съобщиха от ековедомството.

Разработваме регламент за събиране и рециклиране на пластмасите, замърсяващи морските води в рамките на Европейския морски ден 2018, който се провежда днес и утре в Бургас.

По думите на Димов идеята е още този летен сезон да се събира пластмасата отделно. Това е предложено да става на доброволен принцип на среща с представители на държавните институции, на местната власт, на бизнеса. "Да поставим информационни табели, да предпазим доколкото е възможно морето от замърсяването", каза Димов.

Целта е на базата на опита от този сезон да се предложи регламент, така че от следващата година това да стане задължение на стопаните на плажовете, за да може да се върви към рециклиране, а не към изхвърляне на пластмасите, обясни министърът.

"Говорихме за морето като възможност за туризъм, за почивка, като източник на суровини, като път, който ни свързва. Но за морето трябва да се грижим и да го опазваме, за да можем да използваме всичко това", заяви Димов.

По линия на Европейското икономическо сътрудничество (ЕИП) в периода 2009-2014 г. в страната бяха разработени над 12 проекта, свързани с опазването на Българското Черноморие. Основният и най-важният от тях е приемането на новите индикатори за качество на водата. По този начин България стана една от първите държави в ЕС, която приложи новия подход на ЕК в тази посока, отбеляза министър Димов. "В дейностите, които ще продължим през следващия период в работата на ЕИП Черно море ще бъде наш приоритет", категоричен беше той.

На срещата бе подписана и Декларация за съвместни действия и координирана политика за устойчивост и развитие на Черноморския регион. Документът е парафиран от шестте Черноморски държави и Молдова.

Конференцията в Бургас се организира от Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на ЕК в партньорство с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и община Бургас. В официалното откриване участваха комисарят по околна среда, морско дело и рибарство Кармену Вела, вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Европейският морски ден се организира всяка година в различна европейска държава и на него се обсъждат и инициират съвместни действия в сферата на морското дело. В бургаския форум участваха представители на пристанищната и корабоплавателната индустрия, на местни, регионални, национални и европейски власти, държавни ведомства, НПО, научни и изследователски институции.