Омбудсманът настоява за предоговаряне на сроковете за либерализацията на пазара за ток на домакинствата. Това прави Диана Ковачева прави в становище, което е изпратено до служебния кабинет - премиера Гълъб Донев, министъра на енергетика Росен Христов, вицепремиер Христо Алексиев.

Крайната дата към момента е 31 декември 2025 г, но тя не е реалистична.

Голяма част от българските домакинства не са подготвени за цените на свободния пазар, а ако либерализацията към момента беше факт, битовите сметки за ток щяха да бъдат в пъти по-високи, а на фона на доходите у нас, непосилни за плащане.

Според Ковачева либерализацията на пазара на ток за бита е трудна реформа и при нея трябва да се отчита социалната и енергийната политика.

Омбудсманът пита и за противоречивите изказвания от последните дни, направени от Кризисния щаб по енергетиката и Министерство на енергетиката - обявяване на план за две тарифи и след това и отказ от тях. Ковачева припомня, че вече е изразила позицията си, че двете тарифи се на работещ механизъм за регулация и намаляване на цената на тока за домакинствата.

Росен Христов оттеглил двете тарифи, за да не ги дъвчат политически

Росен Христов оттеглил двете тарифи, за да не ги дъвчат политически

А и вече нямало нужда от тях – цените падат

Според нея не става ясно как е определен посоченият праг от 300 киловатчаса на месец, впоследствие 300/800 киловатчаса според сезона. Посочва, че не са извършени необходимите изчисления, които да показват какъв е приблизителният месечен разход на електроенергия за домакинствата, особено за тези, които ползват електричество за отопление. Освен това подходът с разделянето на тарифите според потреблението не отчита важни фактори, каквито са броят на лицата в домакинството, техните доходи и пр.

От КТ "Подкрепа" искат промени в НПВУ и отмяна на либерализацията на енергийния пазар

От КТ "Подкрепа" искат промени в НПВУ и отмяна на либерализацията на енергийния пазар

Здравеопазването и образованието се превърнаха в "услуги"