Да отпадне таксата „сградна инсталация" за хората, които не ползват парно и чиито доходи ги определят като живеещи под прага на бедност. За това настояват омбудсманът Мая Манолова и Федерацията на потребителите. Това може да стане чрез промени в Закона за енергетиката, обясни Манолова, цитирана от БТА.

Омбудсманът обсъди въпроса с представители на федерацията.

Мая Манолова ще настоява и за финансова ревизия на „Топлофикация”-София. За това тя ще се обърне към енергийната министърка Теменужка Петкова. Манолова е категорична, че няма логика сметката от лошото управление на „Топлофикация” да я заплащат гражданите.

Върховният касационен съд ще заседава по жалба на Манолова на 29 септември. С жалбата си омбудсманът иска събирането на такса „сградна инсталация" да се обяви за незаконно. Основанието – противоречива съдебна практика.

В жалбата си Манолова се е позовала на параграф в Закона за защита на потребителите. В него се казва, че при противоречие на две законови разпоредби, се прилагала тази, която в по-голяма степен защитава потребителя.

На специално заседание Столичният общински съвет да разгледа проблемите на „Топлофикация” е друго искане на Манолова и федерацията.