Омбудсманът Диана Ковачева препоръча на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров да бъде регламентирана възможност, освен с Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване, гражданите да могат да доказват, че са прекарали заболяването и въз основа на серологично изследване за антитела срещу SARS-CoV-2, активно неутрализиращи вируса или друг научно валидиран метод. Това включва и изследването на T-клетъчен имунитет, се казва в становище на националния омбудсман.

Повод за писмото й е влизането в сила на заповед на заповедта - № РД-01-856/19.10.2021 от 00 часа на 21 октомври 2021 г.

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Публикуваха заповедта за новите COVID мерки

Мерките ще са в сила "дотогава, докато дадат добър резултат"

Ковачева настоя гражданите да имат достъп до безплатни бързи антигенни тестове и издаването на "зелен сертификат". Тя иска да бъдат регламентирани облекчения за хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират, както и за работещи в обекти, за които е въведено задължително изискване за персонала за "зелен сертификат". Например - посочените в заповедта лечебни и социални заведения.

Хората, преболедували COVID, доказано с антигенен тест, да могат да получат зелен сертификат.

Повод за поредната препоръка на омбудсмана е общественото недоволство и ежедневните жалби на граждани, които са преболедували COVID-19, но заболяването им не е било регистрирано, защото е протекло безсимптомното. При следващо лабораторно изследване обаче, при тях е установено високо ниво на специфични антитела към коронавируса - SARS-CoV-2 и/или наличие на Т-клетъчен имунитет срещу COVID.

Кметът на Благоевград: Заповедта за зеления сертификат е административен хаос

Кметът на Благоевград: Заповедта за зеления сертификат е административен хаос

Пациентите с неврологични заболявания ще пътуват до Сандански през Дефилето

Преболедувалите безсимптомно имат имунна защита срещу вируса и за тях е противопоказно да се ваксинират. Това е причина да получат документ за преболедуване и да ползват произтичащите от него права.

"Важно е да се отбележи и че според Европейската комисия държавите-членки от Европейския съюз сами определят за какво да се използват сертификатите за COVID-19, както и че няма изрично въведена забрана страните да регламентират и други възможности за вътрешни цели", пише Диана Ковачева.

"Бих искала да обърна внимание и върху правата на граждани, които поради медицински противопоказания, удостоверени със съответен медицински документ е противопоказно да се ваксинират и съответно единственият начин да запазят работата си, ако работят в сфера, за която се изисква наличието на "зелен сертификат", е през ден да си правят антигенни тестове, или през два дни - PCR тестове", пише Ковачева.

Бързите антигенни тестове трябва да са достъпни и безплатни, което предполага и наличието на достатъчен брой пунктове и тестове, за да не се допуска образуване на опашки, струпване на хора и възможност за предаване на заразата, категорична е Ковачева.

Тя припомни, че в другите страни от ЕС, където са въведени подобни мерки, те са обявени много по-рано, за да имат време хората да се подготвят. В България хората имаме 2 дни - време, крайно недостатъчно за ваксиниране със завършен курс на ваксинация и валидиране на сертификат, пише омбудсманът.

Във втора препоръка до здравния и до социалния министър Гълъб Донев, Ковачева подчертава, че граждани сезират институцията на омбудсмана заради липсата на яснота какъв ще бъде статута на хората, които няма да бъдат допускани до работните си места, защото нямат сертификат и дали ще получават трудовото си възнаграждение за периода, в който не изпълняват служебните си задължения.

Собствениците на молове изтъкват загубите си от заповедта за зелените сертификати

Собствениците на молове изтъкват загубите си от заповедта за зелените сертификати

Искат глобите да бъдат реалистични

"В т.29 от Заповед РД-01-856/19.10.2021 г., например, изрично се разпорежда на "работодателите в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора да организират работния процес, като допускат до работа само служители с валидни документи за ваксинация, преболедуване или изследване по смисъла на Заповед № РД-01-733 от 27.08.2021 г. на министъра на здравеопазването", пише общественият защитник. 

Ковачева: Заповедта за червена зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Ковачева: Заповедта за червена зона противопоставя ваксинирани и преболедували

Повод за препоръката й са десетките жалби

С издаването на заповедта, в рамките на по-малко от 48 часа гражданите са поставени в условия да не могат да изпълняват трудовите си задължения и търсят подкрепа, и решения, пише Ковачева.

Според омбудсмана тази разпоредба вместо да реши настоящите проблеми, поражда множество въпроси:

Защо здравните власти въвеждат "зелен сертификат" от полунощ в четвъртък - 21 октомври, със заповед от 19.10.2021 г. т.е. по-малко от 48 часа, след обявяването й;

Какви мерки ще се предприемат от работодателите при невъзможност от страна на работещите, на този етап в лечебните заведения за болнична помощ, комплексните онкологични центрове, диализните центрове, хосписите и домовете за възрастни хора, а и всички работещи, засегнати от Заповедта, да изпълнят изискванията към тях;

Как ще бъде решен въпросът с недопускането на тези работници до работното им място:

- ще бъдат ли санкционирани хората, които не отговарят на посочените изисквания за "зелен сертификат";

- ще бъдат предвидени компенсации за времето, в което не могат да полагат труд, поради издадената заповед;

- как ще бъде разглеждано от работодателите, например времето от завършването на ваксинационния курс до валидирането на сертификата, което е 14 дни - като неплатен годишен отпуск, временна неработоспособност или самоотлъчка от работа;

Как ще бъде решен въпросът с наложените със "зелен сертификат" забрани за хората, които по медицински причини не могат да се ваксинират;

Има ли готовност да бъдат предоставени безплатни антигенни тестове на всички работодатели с влизането в сила на заповедта, изрежда въпросите Ковачева.