Според омбудсмана Гиньо Ганев задължителното енергийно сертифициране на сградите, което е заложено в Закона за енергийната ефективност, влиза в противоречие с правото на собственост.

По този повод омбудсманът ще свика Консултативния съвет по конституционни въпроси, за да се обсъди доколко новият закон е съобразен с Конституцията, съобщи БНР.

Припомняме, промени в закона изискват продажбата на апартамент или сграда да става единствено ако продавачът има документ за енергийната ефективност на имота.

Според секретарят на омбудсмана Борислав Цеков самото прокарване на текста, касаещ задължителното енергийно сертифициране, тихомълком в парламента буди доста съмнения около постигането на крайните цели чрез прилагането му.

Цеков поясни, че чрез този закон се отварят вратички за рекет от страна на фирмите, занимаващи се с издаването на подобни сертификати.

По думите му повечето стари жилищни блокове нямат такава изолация и дори някой собственик на апартамент да е санирал жилището си, при влизането на този текст в сила трудно ще може да продаде собствеността си при положение, че цялата сграда няма такъв сертификат.

„Въвежда се едно (в това число и финансово) задължение, което в крайна сметка възпрепятства едно от основните права на собствениците - правото да се разпореждат с имота си", коментира Цеков.

"Без тези бележки за енергийна ефективност законът не позволява да се продават жилищата и въобще недвижимите имоти.
Това ограничение на конституционно гарантираното право на собственост според мен се намесва по един доста сериозен начин, накърнявайки правото на собственост", обясни още секретарят на омбудсмана.