Военната операция на Турция в Северна Сирия беше неизбежна. Това заяви бившият посланик на страната ни в Турция Петър Воденски, пред bTV.

Според него Ердоган е започнал операцията "Извор на мира", защото през последните години много усилено се заговори за създаване на кюрдска държава. В Турция има около 20 млн. кюрди и се смята, че подобно държавно образувание по границата ще предизвика бунтове

Турция е неутрализирала над 4000 бойци на "Ислямска държава", убеждава посланик Улусой

Турция е неутрализирала над 4000 бойци на "Ислямска държава", убеждава посланик Улусой

Операцията не е противопоставяне между турци и кюрди

По думите на дипломата, един бунт на кюрдите в южната ни съседка може да раздели Турция на две. Това е предизвикало военната операция на Турция.

"Ердоган предприема действия в тази насока - да не се допусне кюрдска държава. Той преговаря и със силите на място и САЩ, които снабдяваха кюрдите с оръжие. Той видя "зелена светлина" след разговор с Тръмп, който го увери, че няма да се меси, ако започне военна операция", каза Воденски. 

Турция започна военната операция в Сирия

Турция започна военната операция в Сирия

Началото на операцията беше дадено от Ердоган

Посланикът посочи, че очаква турският президент Реджеп Ердоган да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 13 ноември. По думите му нашите държавници са реагирали адекватно на ситуацията. Според него има опасност за страната ни.

"Ердоган заплаши ЕС, че ще пусне сирийските бежанци - около 3,6 млн. души. Те няма откъде да минат за Германия, освен през България или Гърция. За момента турският президент изпълнява ангажимента си пред българския министър-председател и бежанците се хващат още във вътрешността на страната", каза Воденски.

Едва ли страната ни ще се справи с една евентуална бежанска вълна, допълни Петър Воденски. 

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"