Операцията на Турция в Сирия "Източник на мир" не е противопоставяне между турци и кюрди, това е борба срещу ПКК и нейните клонове в Сирия. Това заяви турският посланик в София Хасан Улусой в интервю на БНТ.

Относно наложените санкции от Вашингтон към Турция и реакциите на международната общност, турският дипломат обясни, че реакции винаги ще има. Малки деца оставят под бомбените атаки, милиони хора бягат от Сирия - бягат от престъпността и войната, идват в страната. В такава ситуация какво биха направили другите страни, запита той. 

Посланик Улусой: Турция ще спазва споразумението за бежанците

Посланик Улусой: Турция ще спазва споразумението за бежанците

България не трябва да се притеснява от миграционен натиск...

Турция е неутрализирала над 4000 бойци на "Ислямска държава", тя ще поеме и своята отговорност след като прочисти територията, каза турският дипломат. Турция е единствената страна, която се бори срещу "Ислямска държава" на терен, каза той.

Той обясни военната операция в Северна Сирия като провеждала се на принципа на законната самоотбрана - целта е прочистване от терористични елементи и създаване на 30-35 км зона за сигурност. Терористичната ИДИЛ беше много активна, обясни той. През последната година извършиха над 300 нападения, даде пример посланик Улусой. 

Операцията на Турция в Сирия била неизбежна, според бивш посланик

Операцията на Турция в Сирия била неизбежна, според бивш посланик

Петър Воденски заяви, че България не би се справила с бежанска вълна

"Редно е терористите да се върнат в своите страни. Много от тях (членовете на техните семейства) са дошли от страни, членки на ЕС. Няма нито един български гражданин сред чуждестранните бойци-терористи", заяви турският дипломат.

Той изтъкна позицията на България, която е за поддържане на диалог.

На въпрос ще продължи ли Турция да спазва споразумението с ЕС и какво да очакваме в тази посока, той отговори: "Имаме прекрасно сътрудничество с България, което да служи за пример. Турция ще продължава да спазва споразумението с ЕС и да изпълнява своите договорености". По думите му ЕС не изпълнявала пълно финансовата част и визовата либерализация от споразумението. 

Конгресът осъди изтеглянето на американските военни от Сирия

Конгресът осъди изтеглянето на американските военни от Сирия

Турция да прекрати военната операция...

Запитан дали Анкара има намерение да задейства чл. 5 от договора на НАТО, той отговори, че веднъж вече е прилаган чл. 5 - САЩ се позова на него след атаката от Ал Кайда и много страни, включително Турция се включиха в операцията с Афганистан. Очакваме най-малкото разбиране и проявяване на солидарност, допълни турският посланик.