Турция ще продължи да спазва споразумението с ЕС за бежанците, а България не трябва да се притеснява от засилване на миграционния натиск по южната си граница, увери посланикът на Турция у нас д-р Хасан Улусой в интервю за БНТ.

Дипломатът коментира и ролята на България в диалога с ЕС преди утрешната среща на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде обсъдена турската военна операция в Северна Сирия.

"Нашият съсед, приятел и съюзник България ни разбира много добре, приемаме това със задоволство. С България имаме действащо тясно сътрудничество почти във всяка една област, включително в борбата с тероризма и сигурността. Българската страна е за поддържане на диалога между Турция и Европейския съюз и не е настроена позитивно по отношение на евентуални санкции спрямо Турция. Изказваме своята благодарност, тъй като това е разумният подход." - заяви посланикът.

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

Ердоган плаши да залее Европа с бежанци, ако ЕС го обяви за окупатор

"Отваряме портите и пращаме 3,6 милиона бежанци към вас"

Припомняме, България призова за спиране на военната операция в Сирия и изрази опасения от възникване на хуманитарна криза, която би създала миграционен натиск спрямо страната ни.

"Благодарение на тези операции, хуманитарните кризи намаляват. Чрез прочистване на тези райони от терористи, ще се даде възможност на доброволен принцип и по един сигурен начин между един и два милиона бежанци да се завърнат в своята родина, което ще доведе до намаляване на миграционния натиск. Очакваме нашите приятели от Европейския съюз да разберат това, да действат с разум и съобразно това да вземат решения на утрешната среща." - посочи д-р Улусой.

Той отбеляза, че турската страна и занапред ще спазва споразумението с Европейския съюз така стриктно, както и досега, но според него от самото начало на този процес Европейският съюз е страната, която "не изпълнява своите ангажименти в много сфери - във финансовата ѝ част, във визовата либерализация".

Чавушоглу предупреждава ЕС, че заплахата с бежанците "не е блъф"

Чавушоглу предупреждава ЕС, че заплахата с бежанците "не е блъф"

Турция не се плаши от санкции, става по-силна, сама произвежда 70% от всичко нужно

Посланик Улусой коментира и въпроса дали Анкара има намерение и основания да поиска задействане на чл. 5 от Северноатлантическия договор, който разглежда нападение срещу една страна-членка като нападение срещу всички.

"По отношение на борбата с тероризма, ние очакваме от нашите приятели и нашите съюзници най-малкото разбиране и проявяване на солидарност. Ако успеем да постигнем това, да накараме нашите съюзници и приятели да ни разберат, да проявят солидарност с нас, това смятам, че ще бъде голям успех." - добави дипломатът.

Той подчерта, че намерението е военната операция да приключи час по-скоро, но едва след като целта за създаване на 30-километрова зона за сигурност в северна Сирия бъде постигната.

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Ердоган вижда нападение срещу Турция и намекна за чл.5 на НАТО за взаимна защита

Британия и Германия са дезинформирани, а Алиансът да избере - Турция или терористи