Правят се опити да се насажда носталгия към миналото. Младите поколения не знаят истината за репресиите и масовия "революционен" терор, променили милиони човешки съдби.
Това заяви заместник-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент д-р Андрей Ковачев по време на пленарен дебат, посветен на последиците от Болшевишкия преврат в Русия през 1917 година.

Лъжите за Октомврийската революция

Лъжите за Октомврийската революция

Един век от преврата в Русия

Преди 100 години е започнал един ужасяващ политически и социален експеримент, отговорен за масовото депортиране, убийства и заробване на милиони човешки същества заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Половината българи избират да живеят по времето на Тодор Живков

Половината българи избират да живеят по времето на Тодор Живков

5% асоциират режима с цензурата и ограничаването на личните свободи

Според него комунистическата диктатура е рухнала през 89-та година, но комунизмът не е осъден за престъпленията си, така както са осъдени фашизма и националсоциализма след края на Втората световна война.

Ковачев заяви, че няма разлика между расова и класова омраза, както и между концентрационните лагери на Хитлер и Сталин, освен че последните са просъществували по-дълго и са погубили повече хора.

"Всички тоталитарни диктатури трябва да бъдат приравнени като еднакво човеконенавистни. Правилно са отречени и забранени символите на националсоциализма и фашизма, но същото е задължително да важи и за болшевишко-комунистическите символи", категоричен бе Ковачев.

Той призова младите хора да бъдат информирани за последиците от революцията през 1917-та и от комунима. Непознаването на историята създава благородна почва за възпроизвеждането на старите авторитарни практики.

"Днес също не липсват вътрешни и външни сили, които предлагат лесни решения на сложни проблеми, опитвайки се да експлоатират страховете на хората. Никога повече не трябва да допускаме такива експерименти и най-добрият инструмент за това е образованието!", допълни Ковачев.