Парламентарната и извън парламентарната опозиция демонстрира единност и непоколебимост в действията срещу правителството.

Всички опозиционни партии на съвместна пресконференция заявиха категоричната си нетърпимосткъм кабинета и корупционните практики. Поводът е предстоящия вот на недоверие към кабинета и подготвяния паралелно митинг-протест.

Обединяването на опозицията по думите на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, е добър знак за всички български граждани, които не са в състояние да търпят повече корупцията.

Лидерът на СДС Пламен Юруков изтъкна, че самото обединяване на опозицията показва, че наистина този път при вота на недоверие ни очаква нещо различно.

„Колкото повече се управлява по този начин, токова по-зле е за развитието на България", подчерта той и добави, че не може корупцията да е обхванала всички обществено значими дейности, не може бизнесът да е поставен в неравностойно положение пред фирмите, които се ползват от политически протекции, не може от подкупи да се правят повече пари, отколкото от нормален бизнес.

Юруков съобщи, че СДС ще започне преглед на законодателството за заложените в него корупционни капани и припомни, че 4-ри пъти управляващите отхвърлят предлагания закон за конфликти на интереси. В много други закони има двусмислия и „вратички", които узаконяват корупцията.

Веселин Методиев от ДСБ разкритикува управляващите за реформите в съдебната система и категорично заяви, че управляващите трябва да си ходят.

Лидерът на „Атака" Волен Сидеров припомни, че когато трябваше да се гласува този кабинет се е появил с черна лента на ръкава като символ на загробването на България от това правителство.
„Ние казахме, че това е кабинет на далаверата, който ще донесе само щети на България", припомни Сидеров. Той изтъкна, че предстоящият вот на недоверие за първи път обединява така ясно опозиционните партии, включително и такива между които са прехвърчали искри.

"Ние категорично заявяваме нетърпимост към този кабинет и че неговият срок трябва да бъде съкратен колкото може повече", заяви Сидеров.
Обединението на позицията по думите му, е отговор на наглото заявление на управляващото от Хисаря, че искат втори мандат.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов каза, че ще бъде поискан вот на недоверие не само заради настоящата корупция, а и заради това, което е вършено през годините и посочи, че част от днешните министри в предишния парламент бяха едни от най-големите критици на решенията за магистрала „Тракия", царските гори и външния дълг, а днес мълчат.

Сегашната власт на тройната коалиция и корупцията са едно цяло - те са сиамски близнаци. Не може да има тройна коалиция без корупция, както може би няма да има такава корупция, ако я няма тройната коалиция. Заяви лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му трите партии не управляват коалицията като политическа структура, а като мафиотска корпорация. Според него най-точната дума за това правителство е „кражба - безогледна, нагла и безнаказана". Основното послание на вота, според Яне Янев, трябва да бъде „Крадците вън!".

Подкрепа заявиха и лидерите на БЗНС - НС и ЗНС. Стефан Личев подчерта, че да тръгнат животновъдите с кравите си към София, означава, че са стигнали до най-голямо отчаяние и не е редно да бъдат обвинявани стопаните за нехуманно отношение към животните. Същите животни бяха вкарани в камионите с електрошокови палки. Сигурно това е хуманен масаж", коментира той.

От новата парламентарната опозиционна партия Валентин Милтенов каза, че смятат с колегите си да предложат алтернативи за борбата срещу корупцията.

По време на гласуването чрез митинга опозицията иска да даде предпоставки на всички депутати от управляващите партии да гласуват по съвест, поясни Цветан Цветанов. Той каза, че митингът ще бъде пред храма „Ал. Невски". Цветанов изрази готовност за управлението на страната. Обединението на опозицията е отговор на срещата в Хисаря - обединени, ръка за ръка, цялата опозиция заедно срещу тройната коалиция", заяви Лъчезар Иванов.