Зад гърба ни остава един труден период, днес е ден на радост. Това заяви лидерът на СДС на парламентарната група на ОДС Петър Стоянов. Той подчерта обаче, че днешният ден е последния за отправяне на благодарности.

За разлика от изказванията на управляващите, Стоянов насочи вниманието към всички български граждани, които през 45-те години на комунистическия режим не са изгубили кураж да настояват България да се върне в лоното на европейските държави.

Той поздрави всички репресирани от режима на БКП, както и българската емиграция, което според него е носела факела на европеизма.

Стоянов отправи своите специални благодарности към всички участвали в митингите след 89 година.
Той поздрави първия демократичен български премиер Филип Димитров, първия демократично избран президент Желю Желев, Стефан Софиянски, Иван Костов и Сергей Станишев.

Петър Стоянов оказа дължимото и на държавния глава Георги Първанов, от когото загуби президентския си пост през 2001 година и оцени факта, че президентът е поставил националните цели над партийните.

Естествено днес няма да се прегърнем, каза още лидерът на сините. Задачата на правителството е да работи честно, а на опозицията да го критикува.
Да ни е честит ЕС и да запретнем ръкави, защото много работа ни предстои, завърши Петър Стоянов.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обаче не изневери на ролята си на опозиция и на днешното тържествено заседание отправи своите критики към кабинета, Станишев и управляващите.

Защо след като всички сме били „за" членство в ЕС, това стана толкова трудно, попита той.
По думите му и днес мнозина не са приели истинския смисъл на еврочленството. И днес управляващите се вторачват в еврофондовете, посочи Костов.

Той допълни, че за това ДСБ ще настоява специална комисия да следи изразходването на средствата от фондовете.

Стратегията ни за членство не предвиждаше да сме руски троянски кон в ЕС, не предвиждахме и българската иманярска мафия да представя блестящата си витрина в ЕС, зави лидерът на тъмносините. По думите му самото членство не дава благоденствие и просперитет.

Лидерът на ДСБ уточни, че благоденстват по-почтените, по-компетентните и по-способните и предупреди, че членството ще се обърне срещу неподготвените за предизвикателствата. Да не забравяме, че България е поставена под европейска карантина- заплашват ни предпазни клаузи, предупреди той.

Иван Костов подчерта, че Албания вече ни догонила по доходи, а Румъния дори ни е изпреварила. БСП, НДСВ и ДПС погазиха българския национален интерес като предоговоиха доставките на газ в интерес на Кремъл, заяви от парламентарната трибуна Иван Костов. Той бе категоричен, че ДСБ ще настоява за енергийна независимост от русия. БСП, НДСВ и ДПС насърчават вмешателството на Турция във външните ни работи, смята още лидерът на тъмносините.

Той критикува управляващите и затова, че качеството на живот на българите се влошава. Не им спести критики и за лошото здравеопазване, корупцията и упадъка на средното и висшето образование. Според лидера на ДСБ правителството е предизвикало протести заради акциза на домашната ракия, предизвикало е проблеми с митниците, които са се оказали неподготвени за работа след присъединяването ни.

Той упрекна мнозинството и за проблемите с издаването на европейската здравна карта. Членството ни сварва без министър по европейските въпроси, добави Иван Костов и призова българските политици да осъзнаят националната си мисия в ЕС и да я отстояват.

Съпредседателят на БНС и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че е постигната една важна цел на българската външна политика. Това е успех за цялата българска нация, допълни Каракачанов.

По думите му членството дава нови сили на България да води нова политика и да отстоява правата на българските граждани, включително и на тези, които живеят извън пределите на родината. Време е България да има своя национална доктрина, в която да отстоява позициите си, изтъкна той. Да спрем да се хвалим, а да започнем да работим, призова своите колеги лидерът на ВМРО.

Той подчерта, че българският гражданин вече вижда европейските цени, но очаква и европейските доходи. Една от основните ни цели в контекста на европейското ни членство според Каракачанов трябва да е освобождаването на медицинските ни сестри в Либия, които, както той заяви, благодарение на политическата немарливост вече 8 години са в затвора.

Лидерът на ВМРО подчерта и важността на въпроса за АЕЦ Козлодуй, според него затварянето на двата реактора обрича целия балкански регион на енергийна криза. Трябва да отчетем нашето поведени оттук нататък- дали ще чакаме някой да решава нашите проблеми вместо нас или ще запретнем ръкави и ще изградим съвременна и модерна България не разчитаща само на еврофондовете, призова Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че в ЕС се решават проблемите не само на цялата общност, но и на всяка отделна страна. ЕС е ежедневна битка за отстояване на българския национален интерес, подчерта лидерът на ВМРО.

Днес българският парламент е обхванат от нездрав патос, заяви лидерът на партия Атака Волен Сидеров. Той подчерта, че България винаги е била на европейския континент, още дори когато ги е нямало страни като Белгия и Германия. Не е ясно колко ще просъществува ЕС, но България ще продължи, категоричен бе Сидеров и допълни, че страната ни е оцеляла след 5-вековното турско робство и „членството си в съветския съюз". Да бъдем еврореалисти, призова той.

Сидеров каза и още, че не може да се радваме най-вече на свободното движение, тъй като то е гарантирано на българските граждани от хартата за правата на човека. Според него западна Европа е нарушила това право, налагайки ни преди години шенгенските ограничения.

Западът дискриминираше българските граждани, изтъкна Сидеров. Освен това по думите му българският народ е бил подложен на икономически геноцид, на което ЕС не се е противопоставил. Никой от ЕС не се противопостави на това, че България се управлява от една протурска партия, заяви още Волен Сидерояв. Като пример за несправедливост от страна на съюза лидерът на националистите посочи, че страни от западна Европа дават свободно визи на лица от българския криминален контингент, а отказват на почтените български граждани.

ЕС не оказа необходимото съдействие за решаване проблема с медицинските ни сестри в Либия, категоричен бе Сидеров. Той уточни, че огромни концерни от ЕС правят сделки са стотици милиони евро с Муамар Кадафи. Това е лицемерие спрямо нас, подчерта Сидеров. Лидерът на Атака заяви, че е проява на двоен стандарт затварянето на напълно безопасните реактори на атомната ни централа.

Притиснаха ни до стената, извиха ни ръцете, смята националистът и добави, че бившият комисар Гюнтер Ферхойген е измамил българското общество и българския парламент за решението на ЕК за реакторите. Излъга ни, че реакторите са неспасяаеми, каза още пред депутатите Сидеровя.

Днес България в лицето на управляващата върхушка празнува орязването на своите клони, както и това, че български граждани отиват да работят за чужди икономики, изтъкна лидерът на Атака. Според него от 1 януари 2007 година България не е суверенна страна, НС вече не е суверенен орган, той като над него стои ЕП. ЕС не е поле на равноправно партньорство, заяви още Сидеров. Той каза още, че атака ще работи ЕС да се превърне от тоталитарна структура в демократична.

Върви народе възродени ще е по-важен химн, отколкото одата на радостта, завърши волен Сидеров. Въпреки това в края на днешното тържествено заседание и представителите на Атака се изправиха на крака като колегите си от другите парламентарни групи, за да изслушат одата на радостта. След това всички народни представители излязоха пред НС за обща снимка.