БСП скочиха срещу прибързаното освобождаване на Камен Плочев като шеф на НЗОК. Славчо Велков пръв изрази недоволството си. За къде бързате, дами и господа, пита той. Трябвало да има сериозни дебати.

Управляващи и опозиция не могат да се разберат кой работи и кой саботира

Управляващи и опозиция не могат да се разберат кой работи и кой саботира

Не стана ясно кое налага спешно да бъде отстранен Камен Плочев

Той се закани, че от него щяло да има сериозни дебати, от които на някои щяло да им се доплаче. И Филип Попов смята, че я петък се внасят нови точки. Според него не трябва да се бърза с освобождаването на Плочев. Нямате визия за една седмица, ядоса се и Георги Свиленски. Освен това управляващите изобщо нямали визия за приоритетите на страната.

Йордан Цонев от ДПС също смята, че сериозни теми не трябва да се вкарват точно днес. Съпартийците му заради Рамазан Байрям нямало да присъстват в зала, точно когато се гледат такива важни теми.

Червеният депутат Драгомир Стойнев припомни, че имало съгласие, че точки в последния момент няма да се вкарват. Ако силово се вкарвал нов дневен ред, левицата щяла да напусне пленарна зала и да остави мнозинството само да работи. Цвета Караянчева смята, че ако започне работата веднага и новите точки щели да минат през зала.

ДПС ще подкрепи вота на недоверие

ДПС ще подкрепи вота на недоверие

Сигурност била тяхната тема

Левицата и ДПС напуснаха залата. Караянчева започна поименна проверка. Оказа се, че няма кворум. 114 депутати бяха в зала. Председателят на НС даде 15 минути почивка с надежда да се съберат законотворци.

След почивката се оказа, че парламентът няма да се занимава със законодателна дейност. 105 бяха в зала. Парламентарен контрол обаче ще има.

Преди това социалистите остро се възмутеха от Караянчева. Червените дадоха брифинг в НС за напускането си. Драгомир Стойнев се противопостави на авторитарния режим на работа, който налагат управляващите.

Смятахме този стил за отминал, тук се работи от ден за ден, каза той. Отклонявало се вниманието от отстраняването на Камен Плочев, който разкрил проблемите в здравеопазването. Остро протестираме срещу този произвол, категоричен е социалистът.

Управляващите търсят само скандали, според него. Стойнев видя липса на капацитет в мнозинството. Управляващите никога не са мислели за просперитета на българския народ според левицата.

Данаил Кирилов от ГЕРБ се опита да омиротвори напрежението и предложи да се удължи работата на НС, докато минат и новите точки, ядосали левицата. От БСП обаче поискаха поименна проверка. Парламентарният шеф Цвета Караянчева се видя в чудо как да успокои цирка. Георги Свиленски обясни, че се нарушавал правилника.

На вас работи ли ви се господин Свиленски, попита Караянчева.

Данаил Кирилов разясни правилника. Според него след като БСП арогантно демонстрира нежелание за работа, мнозинството трябва да покаже как може и без опозицията да се работи.

Депутатите от Здравната комисия съгласни Камен Плочев да напусне Касата

Депутатите от Здравната комисия съгласни Камен Плочев да напусне Касата

Здравният министър поиска оставката му от поста

Според него може да се дебатират законите, но без да бъдат гласувани заради липсата на кворум.

Ще помисля върху предложението на господин Кирилов, подчерта парламентарният шеф. И патриотите са за продължаване на работата.

Вежди Рашидов пък се ядоса на червените: "Това не е кафене". Според него от уважение към министрите не можело да има дори и контрол. Цвета Караянчева обяви, че се съобразява с мнението на депутатите и прекрати заседанието.