Унгарският премиер Виктор Орбан, чиято страна е ротационен председател на ЕС, увери, че продължава да държи на видно място в дневния ред пълното присъединяване на България и Румъния към Шенген, съобщава БНР.

"Не сме далеч", изтъкна той на брифинг в Европейския парламент.

Орбан обаче припомни, че една страна членка все още държи вето и тъй като е необходимо единодушие по въпроса, то означава много.

И сухопътен Шенген за България поиска еврокомисарят по вътрешните работи

И сухопътен Шенген за България поиска еврокомисарят по вътрешните работи

По време на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в четвъртък ще бъде взето и последното най-важно решение

"Ще направя всичко възможно, за да убедя всички, че да пуснат румънците и българите вътре, ще е голямо предимство за ЕС. И ще е напълно справедливо, защото тези две страни са напълно готови да защитават външните граници на ЕС", категоричен бе унгарският лидер.

Ако не ги пуснем, ще трябва да им даваме много пари, ако не сме доволни от това как се справят, за да укрепваме отново и отново външните граници на Румъния и България, отбеляза още той.

Орбан отбеляза, че сега външната шенгенска граница е между Румъния и Унгария. "Има ли смисъл в това? Категорично не", заключи той.

Утре унгарският лидер ще говори пред евродепутатите в пленарна зала.

Евробарометър: 80% от гражданите на ЕС смятат, че Шенген е от полза за бизнеса

Евробарометър: 80% от гражданите на ЕС смятат, че Шенген е от полза за бизнеса

За най-голяма част от живеещите в ЕС водещ приоритет до 2030 г. е засилването на сътрудничеството в рамките на Шенгенското пространство