орешарскиБившият финансов министър Пламен Орешарски заяви в ефира на TV7, че не е вярно твърдението, че по време на Тройната коалиция страната ни е била със спрени еврофондове. По думите му спрените пари за инфраструктурни проекти са били по предприсъединителната прграма ИСПА. "Но по европейските фондове нито едно евро не е спряно", подчерта той.

Орешарски призна, че правителството на Сергей Станишев е имало определени проблеми, но въпреки това България през 2009г. е била класирана на 14-то място по степен на усвояемост. Ексфинансовият министър посочи, че през 2010г. по същия критерий страната ни е на 25-то място. Пламен Орешарски заяви, че държи на твърдението си, че по време на Тройната коалиция са били постигнати най-добрите финансови и икономически показатели.

Попитан каква оценка би дал на приемника си Симеон Дянков, депутатът от БСП заяви, че е по-редно външни наблюдатели да се произнесат и то по цялостната работа на кабинета „Борисов" в края на мандата му. „Така, както един преподавател оценява студентите в края на семестъра", обясни Орешарски.

Той заяви, че не е променил мнението си, че в България финансова криза от типа на тази в Щатите не е имало, няма и няма да има.

Бившият финансов министър благодари на хората от БСП, които са поискали той да бъде кандидат-президент, но подчерта, че няма намерение да участва във вота.