Проблемът с безработицата ще се реши от стопанското оживление, истинското решение е в икономическия растеж.
Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски пред ТВ7.

Премиерът акцентира върху проблема с младежката безработица, който е актуален за цяла Европа. Според министър-председателя е важно да се потърсят необходимите инструменти в тази посока.

„Един от тях е програмата, която ще въведем тази година - „Първо работно място". Тя ще обхваща широк кръг завършили студенти, които ако не си намерят 4 месеца работа, ще могат да се възползват от субсидирана заетост за известно време. От тях ще зависи да се представят добре пред работодателя, да натрупат опит, който да им даде по-голям шанс в професионалната изява. Разчитаме на тази програма. Надявам се да обърне тенденцията. Тя ще бъде субсидирана и с европейски средства." - обясни министър-председателят.

Според премиера трябва да се насочат грижи към най-уязвимите групи.

По отношение на безработните Орешарски допълни, че кабинетът залага на професионализация на обучението.

„Стартираме още тази година програми за по-тясна връзка между общото и професионалното образование. От друга страна ще се стремим да насърчаваме временната заетост през фирми. Това дава по-добра възможност на хората да намерят трайни работни места." - добави премиерът.

Той отбеляза, че има известно съживяване на стопанската активност, но все още сме далече от подем.

„Очаквам тази година да бъде по-добра в икономически план. Надявам се типично силни сектори за икономиката като туризма и селското стопанство да имат добри сезони. Надявам се и експортът да продължи да се развива, така че да се затвърди икономически растеж около 2%. На този етап не е лош резултат, като имаме предвид, че последните 4 години практически беше близо до нула." - напомни Орешарски.

Премиерът отбеляза, че през следващите години кабинетът ще се стреми да прави малко по-активна социална политика.

„Ще се постараем да има великденски надбавки. Иска ми се в следващия бюджет да има стъпки в посока на повишаване на детските. В тазгодишния бюджет увеличихме детските надбавки по един нов модел - за второ дете от 35 на 50 лв. Реалистичната цел е да насърчаваме двудетния модел." - подчерта   Орешарски.

Според министър-председателя данъчната система, каквато е в този момент, е доста добра.
По думите му ниският размер на преките данъци е важен за насърчаването на инвестициите и на стопанската активност.

По отношение на „Уестингхаус" премиерът изтъкна, че водещ мотив е да се диверсифицира технологията.

На въпрос за Южен поток премиерът отбеляза:
„С оглед на обтегнатите взаимоотношения между ЕК и Русия във връзка с Украинската криза, предпочитаме да забавим малко разговорите. В никакъв случай този проект не е замразен, но нашата позиция не може да бъде  различна от тази на ЕК."