Ковид добавката да важи до края на годината, а от следващата (2023-та г.) да важи само за най-ниските пенсии. Това да се запише в актуализацията на бюджета предлагат от ГЕРБ за закона за ДОО.

По време на дебатите в пленарна зала бившият социален министър Деница Сачева изтъкна, че за да се изпълни заложеното от властта, трябва да се вдигнат данъци и осигуровки или да се вземат нови заеми. Опозицията смята, че се изкривява пенсионната система.

Няма принципи, по които се отпускат добавките към пенсиите, по думите на Сачева. Тя дори прогнозира дела за дискриминация.

Политически популизъм е водил властта при въвеждането на мярката, смята тя. Едни пенсионери ще получат 60 лева към пенсията, а други - 130 лева. 

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на парите за ДОО

Само ГЕРБ и ДПС са предложили промени в актуализацията на парите за ДОО

Срокът бе до снощи, 22 юни

Очаквано Искрен Арабаджиев от ПП не се съгласи с позицията й.

Хасан Адемов от ДПС подчерта, че 8 пъти е нараснал дефицитът на бюджета на ДОО. Увеличението на средния размер на пенсиите е два пъти, поясни той. Депутатът вижда увеличаване на неравенствата. Мерките, които предлагали управляващите, задълбочавали неравенствата, според народния представител.

По думите му депутатите не са блокирали приемането на бюджета. Нужна била дискусия в НС, защото Адемов не иска парламентът да служи като гумен печат. С новото мнозинство, което сформирахте, се опитвате да диктувате нещата в парламента, обърна се към опозицията Георги Михайлов от БСП. 

Гьоков: Това е възможният бюджет на ДОО

Гьоков: Това е възможният бюджет на ДОО

Все още министърът не знае дали пенсионерите ще успеят да си вземат увлечението в нормалния срок от 1 юли

Социалният министър Георги Гьоков обвини опозицията в лицето на ГЕРБ, че с предложението им реално предлагат подаяния на пенсионерите. Разликата между старите и новите пенсии ще продължи да се задълбочава, ако не се приеме осъвременяването на пенсиите от 1 октомври, предупреди той. По думите му, с предложенията на опозицията не се решавали проблемите на пенсионната система, нито пък на рушащото се доверие в нея. Вдигането на тавана на пенсиите, по мнението на социалния министър, щяло да доведе до това, че все повече хора да се осигуряват на реалните си доходи.

Хасан Адемов от ДПС вярва, че един ден максималният размер на пенсията ще отпадне. С увеличаването му се връщала една справедливост и младите хора ще бъдат стимулирани да се осигуряват на реалните си доходи.

"Имам една мечта - съдбата на 2 милиона българи да не зависи от хората, седящи в тази зала", включи се и Георги Ганев от ДБ.

От ДПС пък видяха в управляващите непознаване на осигурителната система.

Депутатите гласуваха на второ четене актуализацията на бюджета на ДОО за тази година. Прието беше размерът на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е 467 лв., а таванът на максималната пенсия да е 2000 лв.

Асен Василев очаква поскъпване на храните наесен

Асен Василев очаква поскъпване на храните наесен

Лют спор на висок тон между Василев и Каримански за приходите

Припомняме, вчера на заседание на Бюджетната комисия в парламента при 9-часово заседание бе гледана актуализацията на Бюджет 2022 г. В комисия бе прието да има повече пари за полицаите, и 110 млн. лв. за градския транспорт.