Само от ГЕРБ и ДПС са внесли предложения за промени между първо и второ четене за актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Срокът за това изтече снощи, когато бе гласуван вотът на недоверие към кабинета "Петков".

И от двете парламентарни групи предлагат повишението на пенсиите от 1 юли да бъде по-голямо от предвидените от правителството 10%, както и изплащане на Covid добавките от 60 лева като допълнителни суми към пенсиите до края на годината. От ДПС предлагат за най-бедните тази добавка да е 120 лева. 

Депутатите приеха бюджета на ДОО за 2022 г.

Депутатите приеха бюджета на ДОО за 2022 г.

По-високо майчинство от 1 април

От ГЕРБ предлагат всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 година, да бъдат повишени с 15% от 1 юли, като аргументът е, че така се компенсира инфлацията.

Друго предложение е минималната пенсия да се вдигне от 370 на 430 лева, а таванът да бъде 2000 лева до края на годината. Предвижда се и отпадане на текстовете за промени в пенсиите от 1 октомври.

Според ГЕРБ Covid добавките не бива да се включват в размера на пенсията, тъй като замърсяват дохода от пенсия с включването към него по изкуствен начин на плащания, които нямат нищо общо с осигурителния принос.

Увеличават социалните пенсии за инвалидност от 1 юли

Увеличават социалните пенсии за инвалидност от 1 юли

Ръстът е с над 45%

От ДПС предлагат осъвременяване на всички трудови пенсии с 14% от 1 юли, както и изплащане на Covid добавка от 120 лева за всички пенсии под линията на бедност от 413 лева.

За всички останали предложението е добавката от 60 лева да се изплаща до декември отделно от пенсията.

Според експерти за увеличение с 14 вместо с 10% на пенсиите от 1 юли ще струва общо за шест месеца около 42 милиона лева

Разходите за пенсии на НОИ за първите четири месеца от годината са се повишили с 341,5 млн. лв.

Разходите за пенсии на НОИ за първите четири месеца от годината са се повишили с 341,5 млн. лв.

Това е ръст със 7,8% спрямо същия период на 2021 г