Правителството увеличава с близо 2 милиона лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини, училищата и за учащите във висшите учебни заведения.

С постановление на Министерски съвет се предвижда минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв. От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища, както и студентите редовна форма на обучение във висшите учебни заведения и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

Отпускат допълнително 2 млн. лв. за развитие на спортните клубове

Отпускат допълнително 2 млн. лв. за развитие на спортните клубове

През 2021 г. се очаква да получат допълнителни 6,5 млв. лв.

Увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, 156 205 са студентите/курсантите. Средствата ще осигурят спортните прояви - училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия и ще се осигури необходимият минимум от спортни уреди и пособия.

С увеличението средствата за целта достигат 5 милиона лева.

"За спортни дейности и активности за всички деца на България сме осигурили 5 милиона лева. Децата го заслужават", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното заседание на правителството.

1000 деца с първи удари в бадминтона през 2020 г.

1000 деца с първи удари в бадминтона през 2020 г.

Средствата за 2021 г. по Програмата "Децата и бадминтона" са увеличени двойно

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев увери, че стремежът на министерството и правителството като цяло е да насърчат мотивацията за здравословна двигателна активност и занимания със спорт. Кралев подчерта, че размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 години.

За периода 2006-2020 г. е съответно 2 лв. на дете и 3 лв. на ученик и студент. Като общият й размер е бил 2 963 114 лв. годишно. Сегашното увеличение е в размер на 1 903 564 лв. Още по-голяма е разликата в сравнение с периода между 2001 и 2006 г., когато субсидията е едва 1 лв. за деца и 1,50 лв. за учащ или студент.

От 2006 г., когато беше последната промяна на тези суми, цените на спортните уреди, пособия, екипи и съоръжения са се увеличили многократно. Средствата, които получават образователните институции, са недостатъчни за топки и пособия, необходими за учебните часове по физическо възпитание и спорт. Например цената на една футболна топка за зала варира от 50 до над 180 лв., а най-евтините баскетболни и волейболни топки са 35 лв.

С гласуваното днес решение се изпълнява още едно от обещанията, които дадох преди началото на настоящия си мандат, заявява министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

В Пазарджик отваря врата обновената спортна зала

В Пазарджик отваря врата обновената спортна зала

Тя беше официално открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев