Още преди седмица по време на срещата между председателя на Народното събрание Вежди Рашидов с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола си е проличало, че "ще бъде трудно" България да влезе в Шенген.

Това заяви председателят на НС Вежди Рашидов. Той взе участие в кръгла маса "Българската икономика на прага на еврозоната", организирана от Центъра за развитие и политики (ЦРП), председателстван от бившия началник на отбраната и народен представител от ГЕРБ о.р. генерал Константин Попов.

Пътят на България, Хърватия и Румъния към Шенген да бъде общ, призова Рашидов в ЕП

Пътят на България, Хърватия и Румъния към Шенген да бъде общ, призова Рашидов в ЕП

Според Вежди Рашидов страната ни не заслужава повече да стои отстрани

"Ще си позволя да кажа, че там имаше малко намеци за това, че България още е гледана критично. За това, разбира се, всички имаме малко вина. Ние през тези две години много сериозно критикувахме сами себе си. Всеки ден излъчвахме от сутрин до вечер грешни новини към България. От сутринта почвахме с престъпленията, с бежанците, с мрежите, с убийствата, с катастрофите, със съдебната система. Дълбоко смятам, че имахме грешен подход", каза Рашидов.

Парламентарният шеф даде пример с Хърватия и Румъния, които при първите намеци за евентуално забавяне на членството им в Шенген реагирали моментално на най-високо ниво. Нещо, което България не е направила.

Милков: Резервите на Нидерландия за членството ни в Шенген остават неубедителни

Милков: Резервите на Нидерландия за членството ни в Шенген остават неубедителни

Външният министър предложи чрез посланика на страната у нас да се търси компромис

"В момента, когато австрийците подадоха тон, че са против да приемат Румъния и България (и Хърватия), веднага хърватският премиер и вътрешният министър направиха среща във Виена и в ЕС. Същото се случи и с румънският премиер и вътрешен министър. Нашите обаче по това време бяха на парламентарен контрол", възмути се Рашидов.

България отговаря на всички критерии, пази добре границите си и не трябва заради отделни инциденти да бъде унижавана и обиждана, подчерта още той.