В четвъртък отново Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде свикан и в дневния ред на кадровия орган, ще има точка за разглеждане на двете обединени процедури по същество. Това обяви служебният правосъден министър Крум Зарков в последното си председателстване на заседанието на ВСС преди встъпването на новия правосъден министър в длъжност.

Според Зарков е възможно членовете на ВСС отново да влязат в спор, възможно е да се замерят с доказателствени искания, но отговорност на ВСС е да реши спорът с решение по същество. Кога ще са готови членовете на ВСС да го направят, зависи от тях, подчерта служебният правосъден министър.

ВСС определя темпото за оставката на Гешев

ВСС определя темпото за оставката на Гешев

Зарков: Шиканиранията няма да повлияят на скоростта

Крум Зарков посочи отново, че сегашният ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, избра и Борислав Сарафов за негов заместник и този ВСС има възможност да реши споровете между двамата. Той призова медиите да питат и Гешев, и Сарафов дали политиката се е намесила в техните взаимоотношения.

Това, което зависи от министъра на правосъдието, е срочно да ги свиква и да следи за правилата за произнасяне, обясни Зарков и добави, че последното му председателстване на заседанието на ВСС е като първото, но с разлика - Когато встъпил в длъжност, разговорите за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор били невъзможни, докато сега вече се обсъждало, отчете Зарков напредък в работата на ВСС.

На въпрос на News.bg с какво би посъветвал новия правосъден министър в ротационния кабинет, Зарков заяви, че не е в позиция да съветва никого, но се надява наследникът му да си върши добре и качествено работата. Както в политически план, така и в съдебната реформа, Зарков остава ангажиран. "Нямам нужда от пагон, за да бъда ангажиран, ще продължа да следя тези процеси. Много вложихме с екипа, много неща направихме и процедурите трябва да бъдат завършени. Следващото правителство трябва да приеме необходимите закони", призова Зарков.

Крум Зарков: Сегашният ВСС не трябва да избира нов главен прокурор

Крум Зарков: Сегашният ВСС не трябва да избира нов главен прокурор

В законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс няма противоконституционност

Запитан за промените в Закона за съдебната власт, които бяха приети на второ гласуване в Народното събрание с изваждането на Националната следствена служба (НСлС) от прокуратурата, Зарков заяви, че такива дълбоки промени не се правят по този начин. "Личи, че има сериозни липси. Идеята може да бъде обсъждана, че следствието може да бъде ефективно и независимо от прокуратурата, но не се постига по този начин", коментира от правосъдният министър.

Зарков добави още, че няма притеснение, че главният прокурор Иван Гешев ще даде НПК на Конституционния съд във връзка с намаляването на гласовете за отстраняване от длъжност на обвинител номер едно от 17 на 13 гласа.

Гешев: Или политическа поръчка на ГЕРБ, или тоталитарен преврат

Гешев: Или политическа поръчка на ГЕРБ, или тоталитарен преврат

Защо се бърза и не изчакате да видим какво ще стане в борбата срещу мафията?