Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) определиха като допустимо второто искане по предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците гласуваха с 19 гласа "За", без нито един против и въздържали се.

Искането е внесено от магистратите Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. В него се твърди, че главният прокурор е нарушил етичния кодекс на магистратите - визират се изнесените чатове и записи по време на пресконференцията му 15 май, сочи се и изразът, употребен от Иван Гешев по отношение на народните избраници - "политически боклук". Според четиримата прокурори обвинител №1 е използвал език, който според тях е в нарушение на Етичния кодекс на магистратите.

Малко преди това магистратите не подкрепиха спиране на процедурата по предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че ще представи допълнителни доказателства и заплашителното срещу него писмо от свидетели. Той увери, че няма да отсъства от процедурите, освен при извънредни обстоятелства.

След кратка дискусия, магистрите решиха да обединят двете производства за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев да бъде в една обща процедура.

Кадровиците гласуваха с 16 гласа "За", три гласа "против" и без нито един въздържал се.

Малко преди това магистратите приеха и направените доказателствени искания.

Следващото заседание на ВСС може да се състои до 7 дни, след като бъде насрочено от новия министър на правосъдието.

Гешев: Или политическа поръчка на ГЕРБ, или тоталитарен преврат

Гешев: Или политическа поръчка на ГЕРБ, или тоталитарен преврат

Защо се бърза и не изчакате да видим какво ще стане в борбата срещу мафията?