Осигурени са средства за покриване на недостига за издръжка на задграничните представителства, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С одобрени вътрешнокомпенсирани промени по бюджета на Министерството на външните работи са осигурени средства за покриване на недостига за издръжка на задграничните представителства на България. Осигуряват се и средства за недостига на разходите за персонал и капиталовите разходи на Дипломатическия институт и Държавния културен институт.

Постановлението предвижда с 1,3 млн. лева да бъдат увеличени разходите по три бюджетни програми. Те са: "Управление на задграничните представителства и подкрепа на българските граждани в чужбина", "Публични дейности" и "Културна дипломация". за сметка на намаляване на разходите по бюджетна програма "Международно сътрудничество".

С друго постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МВнР с цел покриване на недостига при изплащане на командировъчните средства на дългосрочно командированите служители в задграничните представителства. Допълнителните средства, в размер на 3 млн. лв., ще увеличат текущата издръжка в областта на развитието на ефективна дипломатическа служба.