Критичните изявления на президента Румен Радев и назначения от него служебен кабинет са разпознаваеми в предизборната среда. Това са част от заключенията в междинния доклад на мисията за наблюдение на предсрочния парламентарен вот, изпратена от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), съобщава БНР.

Отбелязва се, че критиките са насочени към предишното правителство.

Според наблюдателите предизборната кампания е съсредоточена предимно върху разделението между участниците в изборите относно енергийните политики, инфлацията и растящите социалноикономически безпокойства, както и корупцията.

Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с критични изявления относно решенията на предишното правителство, посочва се в доклада и се допълва, че още през първата седмица на кампанията Министерството на икономиката е публикувало две изявления относно предполагаеми нарушения на двама бивши високопоставени държавни служители, свързани с една от партиите в четворната коалиция.

Радев даде на партиите формула за постигане на висока избирателна активност

Радев даде на партиите формула за постигане на висока избирателна активност

Трябвало да се съревновават с програми и работещи решения за изход от кризите

Наблюдателите отбелязват, че тонът на кампанията често е конфликтен, допълнително политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинения в корупция.

Относно медийната среда се посочва, че предизборната кампания се води основно във Фейсбук и ТикТок, печатните издания работят по-скоро като онлайн медии, а "разследващата журналистика, базираща се на данни, макар и да достига до по-малка аудитория, поддържа плуралистичен, основаващ се на факти дебат, и призовава към политическа отчетност".

БНР и БНТ са медиите, които се ползват с голямо обществено доверие. Същевременно според някои събеседници на ОССЕ фактът, че обществената телевизия се управлява от изпълняващ длъжността директор "създава несигурност и обезсърчава аналитичното отразяване, както и журналистическия контрол над участниците в изборите".

ОССЕ видя машините за гласуване

ОССЕ видя машините за гласуване

Били са обсъдени още Методиката и избраните сертификационни критерии и стандарти