Кратките срокове за разяснителна кампания и сертифициране на машините за гласуване са повлияли негативно на общественото доверие в машинното гласуване. Това е един от изводите на Междинния доклад на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за предстоящите предсрочни парламентарни избори у нас на 11 юли.

Посочва се, че направените промени в Изборния кодекс могат да бъдат определени като "подобрения". Става въпрос за въвеждането на задължително машинно гласуване в избирателните секции с 300 или повече избиратели, премахването на ограниченията за общия брой избирателни секции в чужбина, промяната в състава на ЦИК и разрешаването на видеозаснемането от страна на наблюдатели по време на броенето на бюлетините и обработката на резултатите.

ЦИК провежда тестово машинно гласуване

ЦИК провежда тестово машинно гласуване

В 3 района на столицата

Същевременно в документа се отбелязва, че заради твърде бързия процес на приемането на тези промени не е имало достатъчно обществени консултации.

Авторите на доклада предупреждават и че добавянето на някои категории избиратели в списъците в самия ден на изборите, какъвто е случаят с карантинираните, може да доведе до гласуване повече от веднъж.

Наблюдателите от ОССЕ също поставят под въпрос капацитета на новата Централна избирателна комисия за "ефективно" провеждане на предвиденото по закон машинно гласуване.

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Гласуването в чужбина и машините въртят ЦИК на шиш

Над 240 секции в чужбина трябва да има машини за гласуване

Днес заместниците на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура Пламена Цветанова и Даниела Машева и говорителят на главния прокурор Сийка Милева проведоха работно съвещание с представителите на мисията на ОССЕ у нас - Ирини Скузу, правен анализатор, и Илина Дякова - старши асистент на правния анализатор.

На срещата бяха обсъдени мерките, които прокуратурата е предприела за спазването на закона при провеждането на изборите.

Държавното обвинение запозна ОССЕ с извършените проверки и образуваните досъдебни производства за купуване на гласове по време на изборите за 45-ото Народно събрание, провели се през април. Представителите на ОССЕ бяха уведомени и че е поискано налагането на запор на над 425 000 лв. като отделно са иззети още 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са открити доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

Те бяха информирани и че за вота през юли във ВКП е създадено дежурно звено за гарантиране на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона.