Предупредителните табели за мобилните камери остават по пътищата. Това реши на второ четене парламентарната Комисия по транспорт по време на дебатите около Закона за движение на пътищата.

Припомняме, имаше предложение табелите да бъдат махнати, за да не предупреждават шофьорите, които да намаляват само докато отминат камерата.

Фигурата на българския полицай трябва да е достойна и не трябва да се създават предпоставки за недоверие и друг вид мисли на гражданите от типа: “А сега какво ще правим?”, заяви депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

По думите му депутатите не бива да насочват процеса към глобяване на водачите, което ще доведе до друга народопсихология: “Вижте ги тези, интересува ги само как да ни глобят”.

Никой полицай не спира автомобили, за да се договарят с водачите”, възрази експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев. Обозначаването на камерите с тези табели обслужва единствено хората, които превишават скоростта, смята той. В много държави дори било забранено мобилните камери да се обозначават с табели.

“Трябва да има сигнализация пред мобилните камери”, заяви герберът Атанас Ташков, допълвайки, че целта не е да бъдат санкционирани водачите, а да спазват правилата. Според него, когато бъдат снимани и след 1-2 месеца получат акт, едва тогава шофьорите ще започнат да спазват ограниченията, а с наличието на предупредителна табела ще намалят веднага.

Според реформатора Настимир Ананиев водачите намаляват в момента, в който видят табелите, но като отминат камерата, отново увеличават скоростта. Според него тези предупредителни не работи превантивно, но се слагат, за да бъде решен проблемът с „криенето по храстите”.

Цветомир Михов предложи опита на западните държави, където се обозначава, че трасето е под постоянно видеонаблюдение и шофьорите не знаят къде точно могат да бъдат заснети.

От МВР са категорични, че наличието на тези табели подкопава ефекта от контрола. “Ефектът ще спадне многократно, още повече, че рискът от корупционни практики е по-голям, когато не се извършва контрол от тези камери”, заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Камерите били единственият метод на контрол, при който се предполага, че гражданинът няма да бъде спрян.