Всички лица с увреждания, които до момента са преминали през системата за оценка на работоспособността, нямат да загубят своите права. Това категорично е заявил зам.-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев, съобщават от ведомството.

Донев е представил на членовете на Националния съвет по условията на труд предложението на министерството за въвеждане на експертиза на работоспособността за хората с увреждания в трудоспособна възраст. В заседанието участие е взел и зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Заместникът на Калфин е пояснил, че целта за въвеждането на експертиза на работоспособността е да има индивидуален подход към всеки един човек с увреждания. По този начин то ще получи в максимална степен социалната грижа, от която има нужда.

Предложението очертавало общите насоки за промяна в системата на ТЕЛК. Оттук нататък предстоял период на интензивно публично обсъждане на всички детайли по него.

Гълъб Донев е подчертал, че социалното министерство е отворено към всички конструктивни предложения на заинтересованите страни. То целяло чрез широка дискусия да бъде постигнато максимално съгласие около промените.

От своя страна д-р Бойко Пенков заявил, че здравното министерство иска да предостави възможност на висококвалифицирани специалисти, след обучение и изпит, да участват в комисиите за медицинска експертиза и да могат да дават компетентни становища. Тази възможност да бъде предоставена в рамките на частта от предложението за промяна в ТЕЛК, която е свързана с начина на работата на медицинската експертиза, обяснил Пенков. Той смята, че така щяла да се „отпуши системата”.

Бойко Пенков смята, че всички промени, които предлагат, са в полза на хората и целят те да получат това, от което имат нужда.

Акцент върху значението от изготвянето на прецизна оценка на въздействието на промените е поставен и от зам.-председателя на съвета и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов. Той е на мнение, че всичко, което се предприема, не трябва да бъде с цел икономия на средства, а по-добра и ефективна подкрепа на хората с увреждания. Това становище е подкрепяно и от министър Ивайло Калфин.