Няколкостотин симпатизанти на партия "Възраждане" излязоха на протест пред прозорците на Министерския съвет в сряда, 23 февруари 2022 г. На място има засилено полицейско присъствие.

В началото на протеста недоволните граждани затвориха централните столични булеварди "Цар Освободител" и "Княз Александър Дондуков", а в последствие се отправиха към сградата на Народното събрание. 

Снимка 564644

Източник: БГНЕС

Първоначалната причина за протеста бе искането за отмяна на т.нар. "зелен сертификат", като въпреки анонса за отмяната му след 20 март от политическата сила останаха непреклонни и все пак излязоха на улицата да изразят недоволството си. 

Излезе заповедта за облекчаване на противоепидичните мерки от четвъртък

Излезе заповедта за облекчаване на противоепидичните мерки от четвъртък

Освен частичното отпадане на зеления сертификат, се разрешават и групови занятия за деца

Основният аргумент протест да има - датата 20 март била много далеч във времето, а сертификатът следвало да се отмени незабавно. Освен това - немедленно следвало да отпаднат и тестовете за учениците, изисквани към момента, представи исканията на протестиращите председателят на партията Костадин Костадинов.

Бил съм много пъти на протести, бил съм тук. Кой друг премиер е идвал, когато протестирате, попита освиркващите го протестиращи премиерът Кирил Петков. Той по традиция дойде пеша по жълтите павета от Народното събрание до Министерски съвет.

Аргирова: Мерките зависят от данните, не от протестите

Аргирова: Мерките зависят от данните, не от протестите

От „Възраждане“ са хора, които никога не са виждали болен

Поставихме конкретни изисквания - интензивните легла да бъдат заети под 5%, обясни за пореден път министър-председателят, като репликата му отново бе посрещната с освирквания и не особено цензурни фрази от протестиращите. "Ние сме 6 милиона и половина. Трябва спрем да се делим. Тук съм, за да чуя вашите критики", добави той.

По-рано лидерът на партията Костадин Костадинов обясни, че отпада изискването за зелен сертификат, но само за посетителите, не и за работещите, които си плащат, за да работят.

Официално: Зелен сертификат за влизане в Министерски съвет

Официално: Зелен сертификат за влизане в Министерски съвет

Близо 90% от администрацията има такъв

Петков обаче, очевидно се афектира от поведението на симпатизантите на "Възраждане" и се оттегли в посока Министерски съвет без да отговори на въпроса, поставен му от Костадинов - кога правителството планира отпадане на тестовете на учениците.