Министърът на здравеопазването Асена Сербезова издаде заповедта, с която от четвъртък по преценка на собствениците и управителите на обекти и организаторите на мероприятия може да се допускат посетители без да предоставят "зелен сертификат". Изискването за "зелен сертификат" остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение, съобщиха от здравното министерство.

Също от 24 февруари се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.

Николай Габровски: Отпадането на зеления сертификат помага психологически

Николай Габровски: Отпадането на зеления сертификат помага психологически

Зеленият сертификат стана инструмент за съпротива в политическия живот

Пълният текст на заповедта може да бъде намерен в сайта на Министерството на здравеопазването.

От здравното ведомство припомнят, че в доклад на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за "зелен сертификат" в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка.