Автомобилите на ДАНС и МВР се освобождават от тол такса. Това стана с гласуването на второ четене на текстове от Закона за пътищата. От таксата също така се освобождават колите на Спешна помощ и въоръжените сили. Размерът на таксите за преминаване по платената пътна мрежа ще се определя по предложение на регионалния министър и на министъра на финансите.

АПИ ще поддържа електронна система за събирането на пътните такси. Ще бъде създадена възможност таксите да се заплащат по електронен и банков път, както и в брой на пунктове за продажба. Пътната агенция ще определи къде да са разположени терминалите за самотаксуване. Такива трябва да се разкрият поне на граничните пунктове или в близост до тях, както и в областните градове.

Създават Национално тол управление за контрол на пътните такси

Създават Национално тол управление за контрол на пътните такси

Регионалната комисия в НС прие проекта за тол система

С други текстове се проведе въвеждането на електронни винетки. Те ще са за седмица, месечна, тримесечна, годишна, за уикенд. Те ще важат от деня, посочен като начална дата при заплащането им. Винетките ще се заплащат след деклариране на регистрационния номер на превозното средство и ще важат само за него.

В случай на прехвърляне на собствеността на превозното средство, винетката ще запазва валидността си. На винетката ще бъде регистрационният номер на пътното превозно средство, категорията му, датата на плащане и валидността.

Винетна такса ще се заплаща от МПС за превоз на пътници и за превоз на товари, както и такива с повишена проходимост. Ако към превозното средство има ремарке и за него ще се заплаща винетна такса.

Депутатите в спор за ТОЛ системата

Депутатите в спор за ТОЛ системата

Червените се съмняват, че системата няма да бъде административно обезпечена