От 15-20 години автомат не е изнасян. В това е категоричен премиерът Бойко Борисов по повод тиражираната информация, че терористите в Париж са използвали оръжие, произведено в България.

Попитан доколко има истина в това твърдение, Борисов заяви, че за да се каже такова нещо, то оръжието трябва да бъде изпратено от френските експерти тук, за да бъде изследвано.

"В последните 15-20 години такъв автомат не е изнасян, това мога да ви кажа със сигурност, те се следят", каза Борисов, но допълни, че не е невъзможно да има някъде останало от 80-те години оръжие.

"Към този момент такова искане и такава информация нямаме", добави премиерът.

България много успешно си пази границите, коментира и случаят с аварийното кацане от тази сутрин на летище „Бургас" премиерът Борисов. Той посочи, че дори и при "един абсолютно фалшив сигнал" на "пиян поляк", който „си бърборел" българските служби реагирали добре. Според премиера това е било като един вид тренировка.

"Последните няколко дена на границите имаме нула емигранти, сиреч все повече за тях е ясно, че България е държава, през която не може да минат безнаказано, каза още Борисов, като той оцени положително усилията на граничните служби.

"Колкото по-малко се споменават тези думи, толкова по-добре, винаги съм го казвал", отклони въпрос дали има информация представители на Ислямска държава да се намират на територията на България.

Бойко Борисов отговори отрицателно на въпрос дали България ще има ангажимент в евентуална операция на цяла Европа спрямо Ислямска държава.

"Не, винаги съм декларирал, че сме страна, която не воюва и настояваме по дипломатически път да се решат тези проблеми, заяви той. Защото когато пращаш самолети и ракети, не може да очакваш мир от другата страна.

И трябва да си направим и ревизия на нашето поведение, говоря на нашето - като Европейски съюз, като НАТО, като евроатлантически страни, дали винаги външната ни политика е била адекватна. Дали това, което сме правили, е донесло очакваните резултати", коментира българският премиер.