От Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлагат на Националния икономически съвет да обсъди българската програма за инвестиционна имиграция, съобщиха от работодателската организация.

С нея се предлага граждани на трети страни да придобиват разрешение за пребиваване или гражданство чрез инвестиции.

Припомняме, преди дни от Министерството на правосъдието предложиха промени в Закона за българското гражданство. С приемането на новите текстове ще отпадне възможността чужденците, получили статут на постоянно пребиваващи у нас срещу инвестиции, да получават впоследствие гражданство при значително облекчени условия.
Даваха пример за липсващи инвестиции, които са станали основа за придобиване на гражданство.

Работодателската организация вече е изпратила до Министерство на икономиката и Министерство на правосъдието концепция за развитие на програмата, както и необходимите изменения и допълнения в нормативната уредба.

Сред предложенията, изпратени до двете министерства от работодателската организация за подобряване на програмата са актуализация на инвестиционните опции съгласно икономическите нужда на България, разглеждане на молбите на инвеститорите за гражданство по отделен ред, въвеждане на минимални изисквания и лицензиране на лицата, предоставящи услуги на инвеститори. Предлага се и оптимизация на административните процеси и контрол.

От АИКБ уверяват, че предложенията им съответстват на препоръките на Европейската комисия, отправени през януари т.г. Според тях държавите опериращи инвестиционни програми трябва да предприемат допълнителни мерки с цел намаляване на рисковете, свързани със сигурността, прането на пари, корупцията, заобикалянето на законодателството на ЕС и избягването на данъчното облагане.

Според АИКБ от края на 2018 г. над половината от държавите в световен мащаб (105) прилагат такъв тип икономически инструменти. От тях 18 са държави-членки на ЕС, като тенденцията в Европа е техния брой да продължава да расте. Сред страните, предоставящи подобна възможност са Обединеното кралство, Ирландия, Кипър, Малта, Португалия, Литва, Латвия, Естония, Германия, Испания, Гърция, Румъния и Франция.

За последните десет години българската програма е успяла да привлече над 327 млн. евро инвестиции, като затова е издала 530 разрешения за пребиване и 46 разрешения за гражданство. От АИКБ считат, че успешният път за програмата е нейното оптимизиране и при системна държавна подкрепа и избор на орган за координация и управление тя може да постигне далеч по-задоволителни резултати.

За сравнение само за 2018 г. чрез имиграционната си програма Гърция е успяла да привлече 1,09 млрд. евро, Испания - 1,014 млрд. евро, а Португалия - 839 млн. евро.

От АИКБ припомнят, че страната е въвела на нормативно ниво икономическа политика тип "златна виза" преди повече от 20 години.

Към настоящия момент програмата предоставя възможност за придобиване както на право на пребиваване, така и на гражданство. Въпреки подчертано силните си страни, липсата на системна държавна подкрепа и на определен орган за координация и управление на програмата, както и смесването на процедурите и реда за кандидатстване на инвеститорите и всички останали кандидати за пребиваване и гражданство, води до постигането на незадоволителни резултати. Тези данни поставят България на едно от последните места по представяне в класацията на инвестиционните програми в ЕС, пишат от организацията до икономическия министър Емил Караниколов и до правосъдния му колега в оставка Цецка Цачева.

От АИКБ дават пример, че са необходими и инвестиции в администрацията за административно обслужване и управление. Такива процедури и процеси са например предварителна проверка на кандидатите, разглеждане на молби, удостоверяване на инвестиции и като цяло удостоверяване изпълнението на всички законови изисквания. Този тип административно-правни действия биват възлагани или на специално създадени за целта органи или бива определен отделен ред за административно обслужване в съответен публичен орган с комплексни функции, дават пример от АИКБ.