От месец април стартират директни полети между София и Рияд. Това стана ясно от срещата между българските министри Александър Пулев и Никола Стоянов с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Файсал Ал-Ибрахим, провела се в Рияд, съобщават от Министерството на иновациите и растежа.

Поетият ангажимент е следствие от предходната съвместна визита на министър Пулев и транспортния министър Христо Алексиев в Кралството, на която беше подписана Спогодба в областта на транспорта между двете страни за стартиране на директни полети.

По думите на Пулев само 3 месеца след посещението на ресорния вицепремиер Христо Алексиев всички процедури свързани с разкриването на директната авиолиния вече са приключили. Според него по-добрата свързаност се очаква да даде нови възможности за партньорства между двете държави. "Надяваме се и на повече съвместни проекти в сферата на информационните и комуникационните технологии и обмяна на практики между стартиращи компании от двете държави", заяви министър Пулев.

Директна авиовръзка със Саудитска Арабия от 2023 г.

Директна авиовръзка със Саудитска Арабия от 2023 г.

От българска страна операторът ще е "България Ер"

На срещата бе дискутирано задълбочаване на партньорството относно ключови общи приоритети в областта на автомобилната индустрия, комуникациите, наносателитите и логистиката. Министърът на иновациите и растежа поясни, че Кралство Саудитска Арабия е стратегически партньор на България в региона на Близкия Изток.

Пулев и Стоянов проведоха срещи и с представители на български иновативни компании и Фонда за публични инвестиции, най - големият суверенен фонд на Саудитска Арабия, който управлява ресурс от близо половин трилион долара.

Министърът на иновациите представи възможностите за инвестиции и за реализация на общи проекти между български и саудитски компании. В Рияд министър Пулев проведе среща и с Националната програма за индустриално развитие и логистика и Космическата комисия на Кралство Саудитска Арабия (Saudi Space Commission).